Eğer altıma bir araç çekeyim istiyorsanız mutlaka almak istediğiniz aracınız için güvenilir bir firmadan ekspertiz raporu almalısınız. Bu rapor ile aracın en ufak ayrıntılarına kadar bilgi sahibi olabilirsiniz.
Peki eksperiz işlemleri nasıl yapılır?
Sırasıyla anlatalım.
İlk olarak araca motor testi yapılır. Bu test ile gücü, aşınması, yıpranması test edilir.
Sonraki aşamada bilgisayar ve uzmanlarla aracın kaportası incelenir, değişen parça olup olmadığına bakılır, boyası değerlendirilir ve bir kazaya karışıp karışmadığı, eğer karıştıysa yaşanan hasarlar ortaya konulur. Burada tüm testlerin uzmanlar tarafından yapılması çok önemlidir.
Sonraki aşamada şanzuman aralık ölçümü, yol simülasyonu, çeşitli normlarda motor gücü ölçümleri, DYNO kontrolü, aktarma organlarındaki sürtünme kayıplarının ölçümü, tork ölçümü, ve tekerlek gücü ölçümü gibi konularda detaylı inceleme yapılır.
Sonraki Aşama: Sırasıyla araçta bulunan her şeye dair mekanik, iç, dış, alt kontrolleri yapılır. İnceleme sonucunda kişiye aracın hangi bölümlerinde hasar olduğunu belirtecek teknik rapor yazılır.
Uygulamalara detaylı bakmak gerekirse; Motor gücü ölçümü, motorun her devirde ne kadar güç ürettiğini tespit etmek ve grafik ekranında göstermek için gerçekleştirilir. Herhangi bir revizyon veya modifikasyon yapılmışsa öncesi ve sonrası güç değerleri karşılaştırılır.
Tekerler gücü ölçümünde motorun ürettiği gücün ne kadarının tekerleklere iletildiği grafik ekranında gösterilir. Tork ölçümünde motorun hangi devirde ne kadar tork üretebildiği grafik ekranda gösterilir. Maksimum torku ve bu torkun üretildiği motor devri ortaya konur. Aktarma organlarındaki sürtünme kayıplarının ölçümünde motorun ürettiği gücün şanzuman, diferansiyel ve aks gibi aktarma organlarında ne kadarının kaybolduğunun tespiti yapılır ve grafik ekranında gösterilir.
Yol simülasyonu testinde motorun hareketine direnç uygulayarak yolda gidiyormuş gibi sadece yük altında ortaya çıkan arızaların tespiti için daha uygun bir durum oluşturulur. DYNO kontrolü ise aracın takometre ve hız göstergelerinin hata oranının belirlenmesi konusunda yardımcı olur. Tüm bu testlere ek olarak gerçekleştirilen el freni testinde ise farklı bir işleyiş söz konusudur. El freni test sisteminin özellikleri olduğu gibi aktarılmıştır. Bu testin faydası şudur: aracınızın ekspertiz işlemleriniz güvenli bir hal arz eder.
Çeşitli normlarda motor gücü ölçümünde ise ölçüm anındaki hava sıcaklık, basınç ve nem değerlerini dikkate alarak DIN 70020, EWG 80/1269, ISO 7 1585, SAE J1349 ve JIS D1001 normlarında motor gücü ölçümü yapılır ve katalog verileri ile karşılaştırma yapılır. (Not: Motor ömrü % ile ölçülmez. % ile ölçülen testler sizi yanıltabilir. )
Özet olarak yapılan testlere bakmak gerekirse:
Ekspertiz işlemlerinde uygulanan testler şunlardır:
1. Alt Ekspertiz
2. Genel Kondisyon
3. Kaporta Boya
4. Motor Ekspertiz
5. İç Ekspertiz - Dış Ekspertiz
6. Dosya Ekspertiz
7. OBD Testi
8. Süspansiyon Testi
9. Fren Testi
10. Dinamometre
Oto Ekspertiz işlemleri ne kadar sürer?
eğer aracınızda olağanüstü bir durum yoksa aracın inceleme süreci 1-2 saat kadar sürecektir.