Şase Numarası Nedir? Nasıl Öğrenilir?


Şase Numarası Nedir:

Resmi olarak üretilen her araçta bulunan ve kendisi için özel olarak çıkartılmış aracın bir çeşit kimlik numarasıdır. Bu numara gerekli durumlarda araçla ilgili bir çok bilgiye ulaşmak istediğinizde size lazım olacak olan bilgidir. Sektörde yer alan, otomobil, kamyon, scooter, motosiklet gibi motor ile çalışan her araçta kimlik numarası görevi gören bu rakamlar bir seri numarayı oluştururlar. Diğer adı VIN (vehicle identification number) yani araç tanımlama numarası olan bu numara ile araç hasar durumundan, yedek parça aramaya, trafik ve kasko yaptırmaktan plaka işlemlerine kadar bir çok alanda lazım olacak olan bir bilgidir.

17 karakterden oluşan bu numara size aracın hangi yıl üretilmiş olduğunu, hangi ülkede üretildiğini, motorun ve dış görünümün niceliğini, aracın hangi fabrikanın kaçıncı ürünü olduğu gibi bilgiler vermektedir.

Şasi numarasındaki ilk karakter aracın hangi ülkede üretildiğini gösterir. İkinci ve üçüncü sıradaki karakterler aracın hangi firma tarafından üretildiğini gösterir. Numaradaki dördüncü karakter aracın markasını, beşinci karakter, motor hacmini, altıncı karakter motor tipinin ne olduğunu gösterir.

Dokucuncu karakter, aracın güvenlik numarasıdır. Onuncu karakter ise model yılını ifade eder. Geri kalan karakterler ise aracın seri numaradır.

şase öğrenme
Şase numarası


Şasi Numarası Nereden Öğrenilir?

Eğer şaşi numarasını araç üzerinden öğrenmek isterseniz sürücü tarafındaki ön camın hemen alt tarafında sol tarafta veya sürücü tarafı kapının iç tarafında plaka veya etiket üzerinde yazılı olarak şase numarasını bulabilirsiniz. Şasi numarasının kaputun hemen altında veya motor üzerinde yazıldığı araçlar da bulunmaktadır. Hatta mazı modellerde bagaj altında stepnenin yan taraflarında teker boşluklarında da yazdığı bilinmektedir.

Eğer araca bakmadan şase numarasını öğrenmek isterseniz bununda bir kaç yolu var.



Evrak üzerinden gidecek olursak en basiti araç ruhsatında bu bilgiler bulunmaktadır. Bunun dışında araçta yer alan kullanma kılavuzunda, trafik sigortası üzerinde, servis bakım kağıtlarında, servis kayıtlarında ve araca kesilmiş olan trafik cezalarında şase numarasını görebilirsiniz.


Şase Numarası Ne İşe Yarar?

Yukarıda da ifade edildiği gibi aracın kimliği konumundaki bu numara sigorta sorgulama, servis sorgulama, yedek parça bulma gibi işlemler sırasında lazım olmaktadır.

Başka bir kullanım alanı da güvenlik sahası ile ilgilidir. Aracın bir hırsızlık sonucu çalınması durumunda emniyete ve gerekirse hukuki işlemlerde kendinize ait olduğunu ispatlamak için lazım olmaktadır.



Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri