Araç Güvenlik Sistemlerini Tanıyalım

Bu yazımızda otomobillerde kullanılan genelde kısaltmalarını bildiğimiz ancak içeriği hakkında tam bir bilgi sahibi olmadığımız araç güvenlik sistemleri hakkında kısa kısa bilgi vermek istedik.

ABS Nedir?: 

Otomobiliniz ile seyir halindeyken sürücü ani bir fren yaptığında otomobilin tüm tekerlekleri kilitlenmektedir. Bu durum hem otomobil tekerleklerinin yol tutuş özelliklerini kaybetmesine hem de aracın hakimiyetinin kaybedilmesine sebep olmaktadır. Özellikle kaygan, mucurlu vs. yollarda aracın savrulup takla atmasına dahi sebep olabilir. Sonuç olarak ABS sistemi aracı büyük ve masraflı kazalara karşı korumak için alınmış bir önlemdir. ABS daha çabuk durmak için değil daha güvenli bir duruş ortaya koymak için araçlara konulmuştur.

ASR Nedir?: 

ASR, otomobillerde patinaj yapmayı önleyen sisteme verilen addır. Otomobillerde patinaj lastik ve yolların durumuna göre gaz pedalına ani bir şekilde basıldığında gerçekleşir. Bu sistemle gerek yokuş yukarı gerekse kritik yerlerde aracın patinaj nedeniyle savrulmasının ve tehlikeli durumlar yaşanmasının önüne geçilmiş olur. Bu sistem aracın kalkışında bir yavaşlamaya neden olmaz.

ASC Nedir?: 

Hemen hemen ASR sistemi ile aynı özelliklere sahip, markaların isteğine göre otomobillere yerleştirilen bir başka sistemdir. İlk kalkışlarda özellikle yağışlı havalarda ve nemli zeminlerde kalkışları kolaylaştırıp, güvenli hale getiren sistemdir.

ESP Nedir?: 

ESP, Elektronik Stabilite Programının kısaltılmış şeklidir. Virajı doğru ve güvenli bir şekilde almamızı sağlayan bir sistemdir. Sürücü, viraja dalgınlıkla veya fark etmeksizin hızlı ve kontrolsüz bir şekilde girdiğinde ESP sistemi devreye girerek, direksiyon hareketlerini okumak suretiyle gerektiğinde motorun gücünü düşürmekte ve lastiklere kısmi fren uygulayarak aracın yavaşlamasını sağlamaktadır. Bu durum aracın virajlarda savrulmaması için gerekli olan önemli bir güvenlik açığını kapatmaktadır.

EBD Nedir?: 

Tam anlamı elektronik fren dağılım ve dengeleme sistemidir. Kullandığınız otomobil ani bir fren yaptığında bütün yük ve basınç ön tekerleklere yoğunlaşmaktadır. Bu sisteme sahip arabalarda ise yük ve basınç, ön ve arka tekerleklere daha dengeli bir şekilde dağıtılmakta ve aracın kontrolden çıkması engellenmektedir.



DSC Nedir?: 

Genellikle ABS sistemi ile beraber çalışarak aracın dengede kalmasını sağlayan sisteme denir. Araç viraja geldiğinde aracın kayması yada savrulması gibi durumlar oluştuğunda motorun gücünden istifade ederek, aracın daha kontrollü bir seyir izlemesini sağlamaktadır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri