Egzoz - Emisyon Ölçümü

Egzoz Emisyon Ölçümü Nedir?

Çoğunlukla adını araç muayenesi yaptırmadan önce araştırmalarımız ile duyduğumuz egzoz- emisyon ölçümü ile ve emisyon kelimesi aslında herhangi bir aracın motorunun çalışması sebebiyle çevresi için oluşturmuş olduğu hava kirliliğini tanımlamak için kullanılmaktadır. Her motorun yakım nedeniyle dış ortama saldığı bir atık gaz oranı bulunmaktadır. Egzoz emisyon ile bu atık gaz oranının en az seviyede kalması amaçlanmaktadır. Muhtemelen gelecekte elektrikli araçların, dizel ve benzin ile çalışan araçların yerini almasıyla ortadan kalkacak olan ölçüm şu an için bu şekilde çalışan tüm araçlar için zorunlu olmaya devam etmektedir ve bu ölçüm her ne kadar ekonomik olarak biraz cep yaksa da çevremizi korumamız için gerekli olan bir ölçümdür.


Egzoz Emisyon Ölçümü Neden Yapılır?

Her aracın günümüzde belirli aralıklarla emisyon ölçümü yaptırması hem aracın başta motor olmak üzere tüm parçalarının daha verimli  ve güvenli çalışması açısından hem de çevre temizliği açısından yararlı ve zorunludur. Yapılacak testi geçmeyi başaran araçlara emisyon ruhsatı ve pulu verilmektedir. Araç muayenesinden bu ölçümün mutlak surette yapılması gerekmektedir. Bu işlemi yaptırmayanların muayene işlemleri yapılmadığı gibi, trafikte emisyon yaptırmadığı tespit edilen araç sahipleri için de oldukça yüksek düzeyde cezalar verilmektedir. Bu yüzden ihmale gelecek bir konu değildir.

Emisyon Ölçümü Ne Sıklıkla Yapılır?

Bu test esnasında araçların egzoz sistemlerinin doğru bir şekilde çalışıp çalışmadığı tespit edilir. Test sırasında çıkabilecek herhangi bir sorun tespit edilir, araç tamir ettirilir ve teste daha sonra devam edilir. Bu sorunlar genellikle ya aracın egzoz yapısındaki bir bozukluktan, ya filtrelerden, kullanılan yakıttan veya motordaki bir arızdan kaynaklanabilir. Testi geçemeyen araçlarda öncelikle sorunun kaynağına inmek gerekir.
Egzoz emisyon ölçümü trafiğe yeni çıkmış binek araçlar için 3 yaş sonunda yapılır. Bundan sonraki seneler için ise her iki senede bir yapılması zorunlu görülmüştür. Genellikle araç sahipleri araç muayene günü veya bir kaç gün öncesinde bu testi yaptırmaktadır. Bu test araç muayene istasyonlarının bulunduğu yerlerde de ücretli mukabilinde yapılmaktadır. Binek araç dışındaki motorlu taşıtlar ise her yıl mutlaka emisyon ölçümü yaptırmak zorundadır. 

Hibrit ve Elektrikli Araçlarda Emisyon Ölçümü Gerekli mi?

Hibrit ve elektrikli araçlar, dış ortama bir atık bırakmadıkları veya asgari düzeyde bir atık durumları söz konusu olması itibariyle egzoz emisyon ölçümünden muaftırlar. Bu araçlar doğrudan muayeneye gidebilirler.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri