Birine Araba Sürmeyi Nasıl Öğretirsiniz?

Araba kullanmayı öğrenmek, bir ehliyet sınavından geçmekten ve ehliyet almaktan çok daha fazlasını içerir. Yeni sürücülerin, yol kurallarına ek olarak otomobille ilgili pratik becerileri ve en iyi sürüş uygulamalarını öğrenmesi gerekiyor. Yeni sürücülerin yolda güvende kalmak için ihtiyaç duydukları becerileri öğrenmelerine yardımcı olabilirsiniz.

Birine araba kullanmayı öğretmek ve yolları herkes için daha güvenli hale getirmeye yardımcı olmak için bu kullanışlı ipuçlarını ve püf noktalarını kullanın.

Başlamadan Önce Yapmanız Gerekenler

Direksiyona yeni bir sürücü oturtup başlamak isteyebilirsiniz. Bununla birlikte, birkaç temel kuralı ve temeli gözden geçirmek için zaman ayırmak, bir kazanın önlenmesine yardımcı olabilir. İlk adımınız, öğrenen bir sürücü için doğru araba sigortası kapsamına sahip olup olmadığınızı kontrol etmektir . Yeni bir sürücünün kontrolü ele geçirmesine izin vermeden önce kesinlikle arabanızın sigorta kapsamını bilmeniz gerekir. Yoksa bir kazada ciddi ekonomik kayba uğrayabilirsiniz.

Arabanızın da  bakımları ve kontrolleri tam olarak yapılmış, iyi  ve kullanıma hazır bir durumda olduğundan emin olun. Hiçbir uyarı ışığının yanmadığını ve yağ değişimi gibi düzenli bakım konusunda güncel olup olmadığınızı kontrol edin. Bakımlı bir araba, yeni bir sürücü için stresli olabilecek beklenmedik bir arıza veya mekanik arıza riskini azaltır.



Temel Bilgileri Gözden Geçirin

İlk birkaç sürüş dersini, sürüş ve arabaların temellerini gözden geçirerek tamamlayın. Yeni sürücüyü sürücü koltuğuna oturtun ve koltuğu kendi tercihlerine göre ayarlamasına yardımcı olun. Aynaların nasıl kullanılacağını açıklayın ve buna göre ayarlayın. Sürücünün, vites değiştirme, dönüş sinyalleri, ön cam silecekleri ve ışıklar gibi düğmelerin, kolların ve kontrollerin nerede olduğunu bilmesini sağlayın.

İlk dersler, sakin bir yerleşimi olan, trafiğin çok az olduğu yerlderde veya boş bir otoparkta veya meydanda yapılmalıdır. İşe arabayı açıp kapatmakla başlayın, ardından vitese geçirip birkaç fit ileri sürmeye geçin. Bir kaldırım kenarı boyunca veya bir park yerine dönmeyi, geri gitmeyi ve çekmeyi ekleyin. Öğrencinizin öğrenirken güvenli alışkanlıklar oluşturmasına yardımcı olmak için en baştan yol ve park yeri güvenliği ipuçlarını ekleyin.

Yavaş Sürüşle Başlayın

Direksiyonun arkasındaki ilk birkaç ders için sessiz sokaklarda veya boş alanlarda kalın. Başka hiçbir sürücünün olmadığı sessiz bir konum, yeni sürücünün temel bilgilere hakim olmaya odaklanmasını kolaylaştırır. Sürücü daha özgüvenli hale geldikçe derslerinizin süresini uzatın. Ayrıca daha uzun egzersizler eklemeye başlayabilirsiniz.

Örneğin erken derslerde, öğrencinizden, örneğin ileri doğru çekme ve bir dönüş yapma gibi bir veya iki adım atmasını isteyebilirsiniz. Daha sonraki derslerde, sürücüden bloğun etrafından dolaşmasını ve kaldırıma geri çekmesini istemek gibi görevleri daha karmaşık hale getirebilirsiniz.

Yeni Görevler Ekle

Yeni sürücünüz kendine güveni arttıkça derslerinize yeni zorluklar eklemeye başlayın. Diğer araçlarla veya birden fazla şeritle bir caddede sürmelerini sağlayın. Her derste sürüş hızını yavaşça artırın.

Hazır olduklarında, sürücünüzü birden fazla şeritli bir yola götürün ve onlara şerit değiştirmeyi, birleştirmeyi ve farklı türde dönüş şeritlerini kullanmayı öğretin. Otoyolda zaman geçirmek de dahil olmak üzere daha hızlı ve daha karmaşık sürüş görevleriyle yükselin. 

Sakin ve Olumlu Kalın

Yeni bir sürücü için yapabileceğiniz en iyi şey, sakin kalmak ve birçok olumlu takviye vermektir. Araba kullanmayı öğrenmek çoğu insan için sinir bozucudur. Sinirlerini yatıştırmaya yardımcı olan ve onları daha iyi olmaya teşvik eden bir eğitmene sahip olmak, daha keyifli bir öğrenme deneyimi sağlar.

 Açıklama Sağlayın

Öğrencinize belirlediğiniz görevlerle ilgili bir açıklamalar yapın. Bu, bir şeyi neden yapmaları veya yapmamaları gerektiğini bilmelerini sağlar. Ayrıca öğrenci sürücünüzün dersi daha fazla özümsemesine yardımcı olabilir. Sürücü daha fazla deneyim kazandıkça, onlara talimat vermek yerine ne yapmaları gerektiğini açıklamalarını istemeye başlayın. Kendilerini ifade etmeleri onlara güven kazandıracaktır.

Örneğin, kırmızı ışığa yaklaşıyorsunuz. Trafik ışıklarında durmak için onlara adım adım ilerleyin:

  • Işık değiştiğinde gaz pedalını bırakın.
  • Frenleri nazikçe uygulayın.
  • Durana kadar frene basmaya devam edin.
  • Güvenli bir şekilde ilerleme zamanı gelene kadar freni tutun.

Adımları anladıklarında, rolleri değiştirebilir ve bir sonraki kırmızı ışıkta ne yaptıklarını açıklamalarını isteyebilirsiniz. Bu, öğrenciyi bilgileri size aktarırken bir sonraki adımı düşünmeye teşvik eder. 

Öğrencilerin Güvenli Hatalar Yapmasına İzin Verin

Çoğu sürücü, özellikle yeni sürücüler, sürüş sırasında bazı hatalar yapar. Yeni bir sürücüye öğretirken basit hatalar yapmasına izin vererek yolda daha güvenli kalmasına yardımcı olabilirsiniz. Bu, öğrencinize yoğun bir yolun veya otoyolun baskısı olmadan neden hata yaptığını anlama şansı verir.

Boş bir yol veya park yeri bulun ve sürücüden şerit değiştirme alıştırması yapmak gibi bazı sürüş görevlerini tamamlamasını isteyin. Talimat olmadan görevi tamamlamalarına izin verin. Omzunun üzerinden bakmayı unutmak gibi sürücünün yapabileceği yaygın hataları dikkatle izleyin.

Görevi yerine getirdikten sonra arabayı durdurun ve görev hakkında hızlı bir tartışma yapın. Onlara neyi doğru yaptıklarını düşündüklerini, görevin nasıl gittiğini düşündüklerini ve ne gibi değişiklikler yapacaklarını sorun. Saygılı ve teşvik edici bir tonda iyileştirmeler önerin ve hataları belirtin.

 Genel Sürüş Senaryolarını Tanıtın

Yol her zaman boş bir park yeri gibi olmayacak. Öğrencinizi mümkün olduğunca çok sayıda gerçek dünya sürüş durumuna maruz bırakmak önemlidir. Antrenman sırasında ne kadar çok karşılaşırlarsa, kendi başlarına araç kullanırken yeni durumlarla başa çıkmak o kadar kolay olur.

Çoğu sürücünün karşılaştığı pratik sürüş durumlarının bir listesini yapın ve her birinin nasıl ele alınacağını gözden geçirin. Mümkünse, öğrencinizin her biri için pratik deneyim kazanmasına izin verin. Örneğin bir dahaki sefere yağmur yağdığında, sessiz bir sokakta doğaçlama bir ders planlayın ve kötü havalarda araba kullanmaya alışmalarını sağlayın. Taklit etmek isteyebileceğiniz bazı yaygın sürüş durumları şunları içerir:

  • Bir polis memuru tarafından kenara çekilmek
  • Başka bir araba veya hayvanla çarpışmak
  • Kötü havalarda sürüş
  • Uzun ve kısa huzmelerinizi ne zaman kullanacağınız da dahil olmak üzere gece sürüşü
  • Daha kalabalık alanlara karşı kırsal alanlarda sürüş
  • Paralel park etmeyi öğrenmek

 Arabayla İlgili Diğer Becerileri Anlatın

Sürücü olarak tek sorumluluğunuz yol kurallarına uymak değildir. Sürüş derslerinizin bir parçası olarak araba ile ilgili pratik ipuçlarını ve becerileri eklemelisiniz. Öğrenciniz daha ileri düzeyde olduğunda, her derste ehliyet sahibi olmanın getirdiği yeni bir beceri öğrenmek için biraz zaman ayırın.

Öğrenciniz, temel gösterge panosu ışıklarını teşhis edebileceğinden emin olmalıdır. Benzin istasyonunda yakıt doldurabileceğinden, bir lastiği havalandırabileceğinden ve yağı kontrol etme gibi temel bakım bakımlarını gerçekleştirebileceğinden emin olmalıdır.

İster bir gence ister ilk kez araba kullanmayı öğrenen bir yetişkine öğretiyor olun, başarılı sürüş derslerinin anahtarı, işleri öğrencinin hızına göre almaktır. Bazı öğrenciler sadece birkaç dersten sonra otoyola çıkmaya hazır olabilirken, bazılarının temel bilgiler üzerinde çok fazla zaman harcaması gerekebilir. Öğrencinizi dinler ve olumlu bir tavırla cesaretlendirirseniz, ehliyetini aldığında güvenli bir şekilde yola çıkmaya hazır olmalıdır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri