Engelli Araç Plakası Nasıl Alınır?


Türkiye geçerli olan yasalara göre belirli oranlarda engele sahip kişilerin yaşamlarının kalitesini artırmak için ÖTV siz araç almaları mümkün. Engelli vatandaşların bu imkandan nasıl yararlanacaklarına biraz yakından bakalım.
ÖTV kanunun 7. maddesi gereği engellilik oranı %90 olan kişililerin özel tüketim vergisi ödemeden araç almaları mümkün. Bu araçlar yüksek düzeyde engelli olanların birinci dereceden üçüncü dereceye kadar olan akrabaları veya ücretli tutulmuş uzman şoförler tarafından kullanılır. 
Araç sahibinin yakınının engelli araç indirimi için alım sırasında trafik tescil işlemlerini yapılırken kayıt altına girmesi gerekiyor. Yani engelli aracı yasal olarak tek başına satın alamıyor. Yukarıda söylendiği gibi bu kişi engelli bireyin şöförü de olabilir. Aracı kullanacak her kim ise onun iş akdi de noter tarafından önceden düzenlenmiş olmalıdır. Bu tip araç alımlarında otomobilde herhangi bir tertibata ihtiyaç duyulmaz. Şoförün işini görebilmesi için gerekli belgelere sahip olması yeterlidir.
Ancak %40 engelli olan vatandaşlarımızın araç almasında durum biraz daha farklıdır. Bu durumda olanlar da herhangi bir vergi ödemeksizin araç satın alabilirler. En başta engelli bireylerin en az %40 engelli olduğunu rapor ile ispat etmesi şart. Ancak raporda dikkat edilen husus sadece bireyin engel oranı değil. Raporda kişinin engelinin, kendisi için özel olarak düzenlenmiş olan aracı (Bu durum kişinin engel durumuna göre değişiklik gösterebilir.) sürmeye engel olmadığına dair de olumlu görüş olması gerekiyor.
Bu koşulları sağlayan engellilerin ÖTV siz araç alması için öncelikle diğer sürücü adayları gibi kursa giderek ve sınavlarda başarı göstererek H sınıfı bir ehliyet almaları gerekiyor. Aldıkları belge ve diğer raporlarla birlikte illerinde bulunan trafik tescil müdürlüğünde durumlarını kayıt altına almaları gerekmektedir. Burada ÖTV indirimi için gerekli işlemler yapılıyor. Geriye aracı alacak kişilerin özürlü araç fiyatlarını araştırması ve kendine uygun bir aracı seçmesi kalıyor.
özürlü araç
Engelli araç alımı 


Engelli Raporu ile Araç Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
1. Söz gelimi alınacak engelli plakalı 2017 model bir araç 1600 cc ye kadar motor hacimli olduğu taktirde piyasa değeri 50000 TL olan bir aracı 20000 TL kadar ucuza alması mümkün. Bu araçların aynı zamanda bazı belediye park imkanlarından faydalandığını da unutmayalım. Engelli plakalı araçlara park ücreti çıkarmaya çalışan olursa kesinlikle para ödemesi yapılmamalıdır. Ayrıca bir çok alışveriş merkezi ve sosyal alanda engelli plakalı araçların park avantajları olmaktadır. (Engellilere saygısı olmayan kimi görgüsüz sürücüleri istisna tutacak olursak.)
2. Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir husus engelli raporu ile alınan araçların alımda kayıt altına alınmış kişilerin dışında başka kişiler tarafından kullanılması durumunda ağır cezalar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu yüzden engelliler araçlarını kaydı olmayan başka kişilerin kullanımına vermemeli, kimse de bu riskin altına girip bu araçların kullanımı için baskı ve zor kullanmamalıdır.



3. Başka bir konu ise, almış olduğumuz engelli plakalı aracı satmak istesek dahi beş yıl dolmadan satmamız ancak ötv ödemek suretiyle mümkün olabiliyor.Engelli plakalı araç satışı ancak beş yılın sonunda ise ÖTV ödemeden satış yapmak mümkün. Ancak Engelli plakalı araç sahibi ölürse ve bu durum resmi olarak belgelenirse özürlü araç satışı mümkün olabiliyor.

Devletimizin özürlü araç indirmi için yapmış olduğu bu gibi kolaylıkları destekliyor ve sistemde yaşanan sorunları gidermek için ek çalışmalar yapmasını da bekliyoruz. 







1 Yorumlar

  1. %69.engelli kart ve raporum var araç alabilirmiyim mevcut aracımın ruhsatina işletebilirmiyim

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri