Pert olmuş araçların trafikte gezdiğine şahit olmuşsunuzdur yada böyle durumları duyumuşsunuzdur muhakkak.
Pert araçların sigorta şirketi aracılığı ile yeniden trafiğe çıkabilmesi için:
İlk önce kazaya karışmış olan araç sigorta şirketinin gönderdiği ekspertiz tarafından gerekli incelemeler yapılarak hasar tespit tutanağı, raporu hazırlanır.
Sigorta şirketi raporu inceler. Eğer kaza sonucu meydana gelen hasar otomobilinizin değerine ulaşıyorsa veya o miktarlara yaklaşmışsa kaza bedelini değil aradaki farkı araç sahibine verip aracı satın almak istiyor.
Sonraki aşamada pert haline gelmiş otomobil tamire gönderiliyor, gerekli yenileme işlemleri tamamlanıyor ve resmi işlemlerin tamamlanmasının ardından başka şahıslara satış işlemleri gerçekleştiriliyor.
Sigorta şirketi bunu yaparak hasar giderini yarı yarıya azaltmış oluyor. Bunu yaparken genellikle kendileriyle yakın belki de ortaklık ilişkisi kurdukları tamircileri kullanıyorlar.
Satış sırasında müşterilerden durumu saklamamak şartıyla ortada bir sıkıntı yok. Bunun içinde bu işlemleri presedürlerine uygun ve şeffaf olarak yapılması hem yasal zorunluluk hem de ahlaki ilkeler gereği. Ancak otomobil satışlarında maalesef ülkemizde ahlaka değil kazanca önem verildiği için bundan mağdur olan bir çok müşteri oluyor.
Bu araçların başka bir dezavantajı da bankaların bu tip araçlar için kredi vermemesi ve sigorta şirketlerinin sigorta yapmaması. Yani kimse böyle bir arabaya kefil olmuyor bu yüzden pert olduğunu bile bile araç alırken bir kere değil çok kere düşünmek zorundayız. Bununla birlikte araçların satış işlemleri ile muayene istasyonlarında sorun çıkmıyor.
.