Dizel Arabaların Olumsuz Taraflari

Dizel motora sahip olan aracımızı doğru bir şekilde kullandığımızda - her ne kadar artık dizelin fiyatı da benzine yaklaşmış olsa da - ciddi anlamda yakıttan tasarruf edeceğimiz muhakkak. Ancak ülkemizde hala dizeli tercih etmeyen ve bunun için de geçerli sebepleri olan geniş bir kitle mevcut.


Bu kitlenin bu tip araçları tercih etmemesini ile ilgili yapılan küçük bir araştırma sonucu eleştirilerin bir kaç başlık altında toplanması mümkün.


1. Dizel araçlar gürültülü çalışırlar. Hadi kısa mesafe neyse ama uzun yolculuklarda kulağınızda uğultu bırakabilir. Ancak bu gürültü sorunu son çıkan modellerde belli ölçüde hafifletilmiş görülüyor. Eski modeller için yapılabilecek bir şey yok. Otomotiv sektörü geliştikçe bu sorunun ortadan kaldırılması beklenmektedir.


2. Özellikle kış aylarında ısınma problemi vardır. Dizel araçların motorları geç ısınır, bu sebeple de kışın kaloriferler çok zor ısınırlar.


3. Performansı benzinli araçlara göre daha düşüktür. Yokuşlarda ciddi sıkıntılar yaşatabilir. Özellikle kalkışlarda.


4. Yakıt tasarrufu konusu daha çok uzun yol içindir. Şehir içi trafiğinde de az yakar ancak bu fark çok ciddiye alınabilecek bir fark değildir.


5. Bozuk yollarda sürmeye gelmez. Tozlu ve sarsıntılı yollarda motordan kaynaklı arızalar sahiplerinin sık sık başını ağrıtabilir.





6. Uzun süreçte ve doğru kullanımı ile aradaki fiyat farkı kapatılabilmekle beraber dizel araçlar benzinli araçlara göre daha pahalıdır. Fabrika çıkışı ya da ikinci elde durum değişmemektedir. Eğer doğru kullanılmazsa tasarruf da yapılamaz ve aradaki fark kapanmaz.


7. Yedek parçaları benzinli araçlara göre oldukça yüksektir. Aynı şekilde tamirlerde ve servislerde bakım işlemleri de çok masraflıdır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri