Frene Basinca Gelen Sesler

Otomobil ustalarına gelen şikayetlerden biri de frene basınca gelen sestir. Bu sesin bazı çeşitleri olabilir. Takırtılı ya da ince tiz bir ses duyabilirsinz. Ancak genelde duyulan ses tiz sestir. Takırtılı gelen sesler için başka bir yazımız olacak o biraz daha detaylı bir anlatım isteyebilir.


Bu tiz ses çok büyük ihtimalle tekerleğin iç kısmında bulunan balatalardan kaynaklanır. Zamanla balatalar aşınmış ve diske doğru sürtünme yapmaya başladığı için o sesi çıkarıyordur. Bulunduğunuz yerdeki sanayide bulunan en basit bir usta bile bunu otomobilinizi 5 dakika inceledikten sonra anlayabilir.


Frene basınca gelen sesler için, az olmakla birlikte bir diğer ihtimal de kampanalar veya fren diskleri olabilir. Ancak fren disklerinden ses çıkmasına sebep olan şeyde yine balatalardır şöyle ki balata sağlam yani bitmemiş ancak sertleşme oluşmuş ise bu sebeple disklere sürtünme yapabilir. Böyle durumlarda da balata henüz yarı bile olsa hatta olmasa bile değiştirilmesini tavsiye ediyoruz. Her ne kadar sesten başka zararı yok gibi görünse bile başka sesleri fark etmenizi zorlaştırır. Başka yerlerde değiştirmeyin gibi ifadeler duysanız da çok aldırış etmeyin derim.






Başka bir husus aynı balatayla çok üzün mesafeler almaya kalkarsanız bu sefer disklere ciddi zararlar verebilirsiniz ki az masraftan kurtulayım derken daha fazla bir masrafın altına girme ihtimaliniz artar. Zaten otomobiller için masraftan kaçmak çok mümkün değil böyle durumlarda. Eğer aracınızı uzun yıllar kullanmayı düşünüyorsanız o masrafları gözden çıkaracaksınız yoksa daha pahalı bir şekilde ve umulmadık zamanlarda karşınıza çıkacaktır.



Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri