Engelli Plakali Araclar Hakkinda


Bu tip otomobillerin avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunuyor.

İlk önce dezavantajlarından başlayalım. İlk olarak alım sırasında yapılacak işler çok detaylıdır oldukça uğraş gerektiren bir durumdur. İkincisi ve en önemlisi engelli kişinin vefatı sırasında ortaya çıkıyor. Çünkü engelli vefat ettiği anda yasal olarak aracın en kısa sürede engelli olmaktan çıkarılması gerekmektedir ancak bu işlemlerin yapılabilmesi için engelli kişinin tüm varislerinin noterde imza bırakmaları gerekir. Bütün mirasçıları toplamanın zorluğu bir yana içlerinde sıkıntılı şahsiyetlerin olma ihtimali bile engelli plakanın insanların başına nasıl bir dert açacağını gösterebiliyor.

Faydalarına gelince Geçen senelerde yapılan yönetmelikle plakalarda görülen engelli resimlerinin artık plakada bulunması gerekmiyor yani sizin normal gördüğünüz araçlar aslında engelli bir plakaya sahip olabilir. Bu da biraz sonra sıralayacağımız engelli plakanın avantajlarının bir kısmının kullanılmasında zorluk çıkarmakla beraber bu amblemin insanları rencide etmemesi açısından da güzel bir uygulama olabileceği söylenebilir.

1. En iyi faydası otomobili engelli seviyesine göre yüzde kırka varan oranlarda indirimli bir şekilde satın almak. Ancak alınan otomobil belli bir süre elinizde kalması, satılmaması gerekiyor çünkü eğer satılırsa bu farkı yeniden ödemek zorunda kalabilirsiniz.

2. Engelli araç sahipleri otoparklardan ücretsiz olarak hizmet alabilir. Özellikle ülke çapındaki tüm belediyelerin otoparklarında bu plakaya sahip araçlar için ücret alınmamakla birlikte bir çok AVM ve özel şirket de aynı şekilde herhangi bir ücret almamaktadır. Ancak yukarıda bahsettiğimiz gibi plakada engel işareti yoksa bunu orada bulunan görevlilere güzel bir şekilde bildirmek gerekli.
 Aynı konu ile ilgili olarak bir çok yerde engelli araçları için özel park yerleri ayrılmış durumda. Yani bu araçla bir çok yerde park yeri sıkıntısı çekmek zorunda kalmayacaksınız.

3. Yanlış park nedeniyle engelli plakalı araçlar çekilmiyor. Eğer trafiği çok zor durumda bıraktığı için çekilmek zorundaysa da en yakın münasip bir yere araç bırakılıyor. Ancak bu konuda görevlilerin bilgisi yoksa - ki Türkiye'de bu ciddi bir sorun - aracınız yanlışlıkla çekilebilir. O yüzden bu plakaya sahip olsanız bile siz yine de park yerleri konusunda dikkatli olun ve riske girmeyin derim.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri