Bayanlarin Araba Tercihleri

Günümüzde erkekler olduğu kadar bayanlar da otomobillere karşı ilgililer ve bu ilgi seneden seneye artıyor. Artık ünlü otomobil firmaları sadece bayanlar için tasarlanmış otomobil modelleri üretiyorlar. Bu ilgiyle birlikte kadın sürücüler konusunda bir artış da söz konusu. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından verilen bilgilere göre son on yılda Türkiye'de ehliyet sahibi kadınların sayısı iki kat çoğalmış durumda.


Ancak şu kadarı var ki bayanlar ile erkeklerin otomobilde aradıkları şeyler bambaşka. Erkekler otomobilin modeline, motor güce ve performansına, hacmine veyahut ta markasına önem verirken bu saydıklarım kadınlar için daha geride planda kalıyorlar.


Bayanların otomobilde öncelikle neye önem verdiklerine sırayla bakacak olursak;


1. Dış görüntü: Bayanların aradığı otomobil gayet şık görünmeli. Çok resmi olmamalı ve ciddi görünmemeli. Estetik bu konuda her zaman daha önemli. Dış hatlar, bu hatların kıvrımları ve farklı açılardan canlı ve güzel görünmek önemli. Yani görünüşte tam bir bayan arabası olmalı


2. Renk: Otomobilin rengi bayanlar için önemli bir konu. Genellikle koyu renklerden hiç hoşlanmazlar. Açık renklerden hoşlanmakla beraber favori renk beyazdır. Bunun yanında kırmızı, mor ve pembenin farklı tonlardaki renklerini de isteyenler oluyor. Ford Fiesta. Sonra VW Polo, Opel Corsa, Nissan Micra gibi modeller arasında bu renkler oldukça yaygın. Çünkü üretilen modeller genelde bayan sürücülere hitap ediyor.






3. Güvenlik: Artan trafik kazaları kadınları tedirgin ediyor. Özellikle ailesi ile birlikte yolculuk edecek bayanların otomobilde aradıkları şeylerden biri de yüksek güvenlik özelliklerine sahip olmaları.


4. Hacim ve Uzunluk: Kalabalık ve trafik sıkışıklığı yüksek olan yerlerde kadınların otomobil kullanırken en çok zorlandıkları şeylerden biri de park etmektir. Bu soruna çözüm olarak da kadınlar park etmesi kolay, ebat olarak daha ufak otomobilleri tercih etmektedirler. Bu tip araçlara örnek verecek olursak VW Polo, Opel Corsa, Ford Fiesta, Citroen C3, Toyota Yaris, Honda Jazz gibi otomobilleri sayabiliriz.

5. Vitesler: Türkiye'de kadınlar genellikle otomatik vites otomobilleri tercih ediyorlar. Bayan sürücüler için manuel vites arabalardaki vites değiştirme durumu özellikle bazıları için çok karmaşık geldiğinden dolayı bu tercihin yapıldığını söyleyebiliriz. Bayanların yarı otomatik veya tam otomatik vites araba tercihleri ise seçim konusunda biraz daralma yaşatıyor.


6. Tabi bir de ekonomik açıdan refah seviyesi yüksek bayanların tercihleri var. Genelde SUV tercihi yapan bu grubun en gözde araçları ise Mercedes, BMW X3, ve Audi markaların modelleri olmakla beraber bir alt grubun Hyundai modelleri, Opel Mokka, Ford Kuga gibi modeller de var.


Son yılların istatistiklerine göre ülkemizde bayanların en çok tercih ettiği araçlar şu şekilde sıralanıyor. (liste En çok satılan araçlara göre sıralanmamış genel bilgi amaçlı olarak yapılmıştır.)

1. Volkswagen Polo
2. Toyota Yaris
3. Hyundai Getz
4. Honda Jazz
5. Nissan Micra
6. Audi A3
7. Peugeot 308
8. Mercedes Benz
9. Citröen C3
10. Opel Corsa
11. Ford Fiesta



Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri