Titresimlerden Elektirik Uretimi

Dünya üzerindeki enerji kaynaklarının sınırlı ve pahalı olması insanları her zaman alternatif enerji üretme konusunda çalışmalar yapmaya zorlamıştır. Geleceğini düşünen her insan gibi her toplumda gelecekte yaşanması muhtemel enerji sıkıntısını çözmek için çaba sarf etmektedir. Ülkemizde istenilen seviyede olmasa da artık üniversitelerimiz bu konuya eğilebilmektedir.



Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü başkanı olan Prof. Dr. Hüseyin Bayrakçeken'in ifadesine göre öğrencilerinden birinin hazırlamış olduğu "Taşıtlarda Süspansiyon Sisteminden Piezoelektrik Seramikler ile Elektrik Elde Edilmesi Projesi" ne bir çok otomotiv firması ilgi gösteriyor.

tasarruf


Projeye göre elektrikle çalışacak olan yeni nesil araçlarda süspansiyon sistemine yerleştirilmesi düşünülen "piezoelektrik sistemi" araçların kendi elektriklerini kısmen de olsa kendileri üretecek ve böylece yeniden şarj olmadan daha fazla yol kat etmesi mümkün hale gelecek. Proje sadece elektrikli otomobillere hitap etmiyor. Normal dizel yada benzinle çalışan araçlar içinde bazı araçlar - örneğin klima gibi -  üretilen bu elektrikle çalışacak ve yakıttan tasarruf edilmiş olacak.







Bursa'da düzenlenen "Otomotiv Komponent Yarışması"nda, "Yenilenebilir Çevre ve Enerji" isimli kategoride  beş yüzden fazla çalışma arasında 3. lüğü elde eden öğrenci ile tüm enstitü gurur duyuyor. Doğrusu eğer proje uygulanmaya başlarsa hepimiz kendisi ile gurur duyacağız.

Bu sunumun etkileri hemen görüşmüş olacak ki proje ile ilgili bir takım otomotiv firmalarından davetler ardı ardına gelmiş. Otomotiv sektöründe çevre duyarlılığı gitgide daha fazla önem taşırken dev şirketlerde bu konudaki tüm çalışmaları takip ediyorlar.

Peki bu elektrik nasıl geldi. Profösörün ifadesine göre araçların süspasiyon noktalarının çevrelerine piezoelektrik sistemi yerleştirilecek. Araç hareket ettikçe sistem çalışacak ve bir miktar elektrik üretilecek. Üretilen bu elektrik aküde depolanabilecek yahut da batarya şarj işlemlerinde kullanılabilecek.

Proje sayesinde titreşimler elektrik enerjisine dönüştürülüp araçlar yani elektrikli otomobiller daha fazla menzil alabilecek. Benzin ve dizel araçlar klima için yakıt harcamak zorunda kalmayacak.

Ancak verilen tüm bilgilerin henüz proje aşamasında olduğunu otomotiv sektörüne yansıması için biraz zamana ihtiyaç olduğunu belirtmek gerekiyor. Bunun içinde daha derin bir inceleme ve uygulama - testler gerekiyor. Ancak proje gerçekleşirse çok ciddi bir şey gerçekleştirilmiş olacak.

1 Yorumlar

  1. Paylaştığınız bilgiler için öncelikle teşekkür ederim. Yalnız sosyal paylaşım adresimde (facebook) yayınlayamıyorum. Hata bildiriyor. Konu ile ilgili düzenleme olur ise sevinirim. Çalışmalarınızda başarılar

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri