Kaza Tespit Tutanagi Nasil Yazilir?

Hiç kimse için istemeyiz ama trafik kazaları hayatın bir gerçeği. Başınıza böyle bir şey geldiği zaman kazaya karışan tarafları ve olayı ana hatları ile anlatan bir kaza tutanağının tutulması gerekiyor. Özellikle sigorta işlemleri ve gerekiyorsa adli işlemler için bu tutanakta yazılanlar önem arz ediyor. Söz konusu tutanak kazaya karışanların beyanlarını ifade edecek şekilde doldurulur. Kazada her iki tarafın da kaza tespit tutanağını kendi dillerinden kazayı anlatmaları sonraki sigorta işlemleri için büyük önem taşımaktadır. 
 
tutanak

tutanak

 
 
Yazıyı okurken bir yandan resimleri de inceleyebilirsiniz.
 
Kaza tespit tutanağının tam olarak doldurulup işlemin tamamlanması için kazaya karışan herkes için ayrı ayrı nüshalar halinde bu tutanakların doldurulması ve imzaların bulunası gereklidir. Eğer imkanınız varsa tutanaklara ek olarak kazaya karışan araçların fotoğraflarının çekilmesi sizin her zaman için lehinizedir.
 
Kaza Tespit Tutanağında Hangi Belgeler İstenir? 
Kazaya karışan kişiler, diğer tarafın Zorunlu Trafik Sigortası poliçesi veya kendi araçlarının kasko sigortasını üstlenen sigorta şirketine kaza tespit tutanağında istenen belgeler ile birlikte müracaat etmeleri gerekmektedir.
Bunlar
• Sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopisi.
• Poliçe fotokopisi,
• Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı,
• Varsa kaza yerine çekilmiş fotoğraflar,
 
Tutanakte en üst kısımda bulunan saat, tarih ile adres bilgileri ile birlikte
Sürücü Bilgileri
Araç Bilgileri
Trafik Sigortası Poliçe Bilgileri





kısımlarında bulunan boşluklar sürücüye ait olan kimlik bilgileri, araç bilgileri ve trafik sigortası bilgileri her iki araç ve sürücü için ayrı ayrı olacak şekilde yazılması gerekir.
Sonrasında 7. maddede belirtilmiş olan kusurlardan birini veya bir kaçını yapan aracın tarafına çarpı işareti (X) işaretlenir.

 Yurtdışından bir araç kazaya karışmış ise 8. maddede istenen Araç Yeşil Kart Belgesine sahipse bölümündeki bilgiler oraya yazılmalıdır. 
 
Eğer imkanınız varsa ki artık bir çok kişi için böyle imkanlar var kaza anını görsel olarak belgelemek, araçların hasar gördüğü bölümleri işaretlemek için 9 ve 10. maddelerdeki aracın ilk darbe aldığı yer alanları doğru ve dikkatli bir şekilde yazılmalı ve sürücülerden her ikisinin de kazayı yazılı bir şekilde anlatmaları lazım. Doldurulan tutanak, 2 nüsha halinde her iki sürücü tarafından imzalanarak kayıt altına alınır. Son olarak yine imkanınız varsa tutanakların da resmini çekmeniz faydanız olabilir.
 
Örnek olarak aşağıdaki resmi inceleyebilirsiniz.
 
örnek tutanak
 
 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri