Aracın Pert Olması Durumunda İstenen Belgeler

Aracınız pert olursa yapılması gereken resmi işlemler şu şekildedir. 

Kasko Sigortası Genel Şartları’nın B. 3.3.2.2. maddesine göre bir araç pert olduğunda, aracın hasar gördüğü tarihteki rayiç değeri, 3.3.2.4 maddesine göre aracın çalınması halinde çalındığı tarihteki rayiç değeri ödenir. 

Rayiç değer, asla Türkiye Sigorta Birliği’nin yayınladığı araç değer listesinde belirtilen değeri aşamaz. Bununla beraber internetten ikinci el araba alım satım sitelerinden veya yetkili/özel satıcılardan en az üç teklif alınarak belirlenir. 

Bu tekliflere göre tespit edilen rayiç değer üzerinden, eksper veya şirket değerleme uzmanı tarafından aracın hasardan önceki durumu (aracın kilometresi, genel bakım durumu, geçmiş hasar durumu vb.) da göz önünde bulundurularak sigortacının tazminat tutarından indirim yapma hakkı saklıdır. Bu durumda Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin ilgili maddesi hükümleri doğrultusunda aracın hurdaya ayrıldığına dair hurda tescil belgesi, sigorta şirketine ibraz edilmeden araç sahibine sigorta tazminatı ödenmez. Değeri tamamen ödenen araç ve aksamı, kendi mülkü olmasını istediği takdirde sigortacının malı olur.



Aracı Perte Çıkarma Ücreti

Onarım masraflarının sigortalı taşıtın rizikonun gerçekleştiği tarihteki değerini aşsın veya aşmasın, ağır hasarlı aracın onarımının mümkün olduğunun eksper raporu doğrultusunda tespit edilmiş olması durumunda, aracın Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin ilgili maddesi hükümleri doğrultusunda trafikten çekildiğine dair “Trafikten Çekilmiştir” kaşeli tescil belgesi sigorta şirketine ibraz edilmeden araç sahibine sigorta tazminatı ödenmez. Rayiç bedel nasıl tespit edilir? Ön ekspertiz raporunun sigorta şirketine ulaşmasını müteakiben gerekli incelemeler yapılır. Hasarın genel ve özel şartlar çerçevesinde hukuken ödenmesine engel olan bir durum yok ise aracın rayiç bedeli üretim yılı, genel durumu, kilometresi, geçmiş hasar durumu gibi kriterler esas alınmak suretiyle, internet siteleri, yetkili servisler vb. yerlerden araştırılarak belirlenir. Aracın tam ziya işlemine tabi tutulacağı, ödenebilecek 23 Sigortalı ile aracın tam ziya işlemine (çekme/ hurda belgeli olarak) tabi tutulması ve ödenebilecek tazminat tutarı üzerinden mutabık kalınması halinde, tam ziya işlemlerinin yapılabilmesi için sigortalıya mutabakata varıldığına dair bir belge (mutabakatname) imzalatılır ve aşağıdaki belgeler talep edilir: - Aracın plakaları - Ruhsatın aslı - Aracın borcu olmadığına dair yazı (Motorlu Taşıtlar Vergi Dairesi’nden) - Araçta haciz veya tedbir varsa borçlu olduğu banka veya kurumdan alınacak haciz veya tedbirin kalktığına dair noter tasdikli fek veya rehin yazısı (E-devlet sistemi üzerinden gerekli kontroller hasar personeli tarafından ayrıca yapılır) - Aracın asıl ve yedek anahtarları - Araca ait tüm dosya asılları - Çekme/hurda belgesi örneğinin temin edilmesini müteakiben sigortalıya tespit edilen ve mutabık kalınan tazminat bedeli, ibraname, feragatname ve taahhütnamenin imzalanmasını müteakiben en geç 5 iş günü içinde ödeme yapılmaktadır.

Aracı perte çıkarmak için gerekli belgeler:

Sigorta yaptıran kişi ile aracın tam ziya işlemine (çekme/ hurda belgeli olarak) tabi tutulması ve ödenebilecek tazminat tutarı üzerinden anlaşılması durumunda, pert işlemlerinin yapılabilmesi için sigortalının bir muvafakatname imzalaması gerekir ve aşağıdaki belgeler kendisinden istenecektir: 
- Aracın plakaları 
- Ruhsatın aslı 
- Aracın borcu olmadığına dair yazı (Motorlu Taşıtlar Vergi Dairesi’nden) 
- Araçta haciz veya tedbir varsa borçlu olduğu banka veya kurumdan alınacak haciz veya tedbirin kalktığına dair noter tasdikli fek veya rehin yazısı 
- Aracın asıl ve yedek anahtarları 
- Araca ait tüm dosya asılları 
- Çekme/hurda belgesi örneğinin temin edilmesini müteakiben sigortalıya tespit edilen ve mutabık kalınan tazminat bedeli. 


Allah kimseye aracı pert olacak kaza vermesin. Verirse de mal kaybıyla kurtulmuş olsun. Şimdiden geçmiş olsun, umarım faydalı bilgiler olmuştur.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri