İthal Otomobil Gümrük İşlemleri


Oto gümrük işlemleri

Otomobil İthal Ederken Gümrükten İstenen Belgeler:

Vergi Kimlik Kartı ( Aracı ithal eden şahıs ise )
Sanayi Bakanlığı Garanti belgesi ve Uygunluk belgeleri ( Tip onay , Karayolları uygunluk )
Fatura ( Marka ,model ,şase, motor no vs bilgileri içermesi zorunludur )
Döviz Transfer belgesi ( Şayet bu belge yok ise KKDF ödenmek zorunluluğu doğar )
İmza Sirküleri

Ödenmesi Gerekli Vergiler
ÖTV…………Özel tüketim vergisi
GV …………. Gümrük Vergisi
KDV ……….. Katma değer vergisi

( Eğer yurtdışından ithal etmek istediğiniz araç yada otomobil Avrupa’dan ithal ediliyorsa ve EUR 1 / ATR belgesi varsa gümrük vergisi verilmesi gerekmiyor. Araç Avrupa’dan ithal edilse bile  EUR 1 / ATR belgesi yoksa Gümrük Vergisi ödenme gerekliliği oluşur.




Ödenecek vergiler aracı aldığımız ülkeden alınan üstünde tüm aksesuarları gösterilmiş fatura ile tespit ve tahsil edilmektedir. Gümrüğü kandırmak ve yanıltmak hedefi ile araç bedellerinin fiyatları ile oynanıp olduğundan daha düşük fatura bedeli gösterilmesinin tespiti için Gümrük İdareleri Kıymet araştırma yöntemlerini uygulama hakkını her zaman için kullanabilirler.


İthal Araç Gümrük İşlemleri Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Hesaplama

ÖTV  Aracın CIF değeri üstünden hesaplanır.
  Motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçmeyenler % 37
  Motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçen fakat 2000 cm3’ü geçmeyenler % 60
  Motor silindir hacmi 2000 cm3’ü geçenler % 84

olarak tespit edilmiştir.

İthal Otomobil Gümrük Vergisi Hesaplama ( GV ) :

Gümrük Vergisi ( Araç Avrupa dan ithal ediliyorsa ve EUR 1 / ATR belgesi varsa gümrük vergisinden muaftır. Araç Avrupa dan ithal edilse bile  EUR 1 / ATR belgesi yoksa Gümrük Vergisi ödeme zorunluluğu mevcuttur.
Gümrük Vergisi  Aracın CIF değeri üstünden hesaplanır.
Avrupa dan İthal ve EUR 1 / ATR Belgesi Mevcut ise……    MUAF
Avrupa dan İthal ve EUR 1 / ATR Belgesi Mevcut değilse ……    %10
Diğer Ülkelerden…...%10
GYÜ …….% 6,5

Katma Değer Vergisi Hesaplama (KDV ) :

CIF Değer + ÖTV + Diğer Masraflar ( Gümrük Vergisi, Fon, Ardiye vs.) Toplamının  % 18’i oranında KDV alınır.


Örnek Hesaplama:

Türkiye  teslim CİF kıymeti tüm aksesuarlar dahil  40.000.- EUR  olan ve motor hacmi 2000 cc’yi geçen Örnek bir otomobil için vergi hesabı yapacak olursak
 ( Aracın EUR1 / ATR belgesi mevcut olduğu varsayılarak araçta Gümrük Vergisi söz konusu olmadan örnek hesaplama )

FOB KIYMET……..37.500.- EUR
CIF KIYMET……….40.000.-- EUR
ÖTV  =  CIF Bedel  X  ÖTV Oranı
40.000.- EUR  X  ÖTV Oranı % 84  =  33600.- EUR  ÖTV
KDV  = (CIF Bedeli + ÖTV ) X  KDV Oranı
( 40.000.- EUR  +  33.600.- EUR )  X  % 18 KDV Oranı
( 73.600.- EUR )  X  % 18   =  13.248,- EUR  KDV
GÜMRÜKTE ÖDENECEK VERGİLER TOPLAMI  =  ÖTV+KDV
33.600.- EUR ÖTV  +  13.248.- EUR  KDV  =  46.848.- EUR Ödenmesi gereken toplam vergi

Yukarıda yapılmış olan örnek araç hesabı İthalin Avrupa'dan bir ülkeden olması ve EUR 1 / ATR dolaşım belgesi var kabul edilerek ve GV siz olarak yapılmıştır. Eğer alacağınız otomobil Avrupa dışındaki herhangi bir ülkeden ithal edilecek olursa Gümrük vergisi de KDV Matrahına girer ve ayrıyeten vergilendirilir.

Buraya yazdıklarımın biraz karışık olduğu malum. Gümrükten oto satışı ve ithalat yolu ile ülkeye araba getirmek için resmi işlemler ülkemizde her zaman kafa karıştırıcı olmuştur. Sizin için bu yazılanlara alternatif başka bir yol daha vardır. Bu yol, ithal otomobil getiren firmalarla ve galeriler ile iletişim kurmaktır. Bununla ilgili internet üzerinden kısa bir araştırma yaparak ilgili firma ve galerileri öğrenebilirsiniz.

13 Yorumlar

  1. emeğinize sağlık.
    Allah razı olsun.

    YanıtlaSil
  2. yani benim bütün masraflar dahil edöyeceğim 46.848 EUR mu yoksa
    33.600+13.248+46.848= 93.696 EUR mu ???

    YanıtlaSil
  3. düpedüz hirsizlik bu be.

    ne bicim hesapmis bu böyle?

    akillara zarar!

    YanıtlaSil
  4. Şimdi 3000cc motor hacmi olan Değeri 30bin dolar olan chevrolet camaroyu türkiyeye ne kadara sokabilirim ? 2014 model fabrika çıkışı

    YanıtlaSil
  5. Ben Finlandiya dan 2000model bir arabayı burda 400€,alırsam Türkiye de kaça mal olur saygılar motor hacmi en fazla 1.6

    YanıtlaSil
  6. Farzedelim ben almanyada bir Mercedes aldim 15 bin Euroya, rakamlarnan oynamadim faturasi hepsi orginal, gümrüge geldigimde adam fiyata inanmadi türkiye fiyat listelemesinemi göre vergi alacak?? Bu ne sacma is yaaa. Ona bakarsan burdaki 15 bbin euro degerindekli Mercedes Türkiyede 30 bin eurodur. Kim belirliyor ve kim faturama itraz edebiliyor ve hangi haknan. Bu cok subjektiv bir olay ve adaletsiz.

    YanıtlaSil
  7. Müslümjan ne demiş adam ?? Cif bedeli demiş. Vergi hariç aracı Full donanımlı fiyatı diyor. Yani vergisiz fiyat,onun üzerine vergi vs fiyat dahil oluyor.

    YanıtlaSil
  8. burda 1 araba alırsan 2 araba fıyatı oduyorsun biz insan değilmiyiz ya aldımız gelirde dışarıya nazaran 3 kat daha az :( hayat onlara güzel

    YanıtlaSil
  9. Ben 2003 Yilinda Saglik bakanligindan izinli Vergiden MUAF Sakat Araci getirdim.ama Aracin degeriinin 2 Kati islem ve vergi aldilar ve Araci getirdigime pisman oldum.ABS,Airbag,Radyo,Enjeksiyon sistemine Kadar vergisini aldilar.

    YanıtlaSil
  10. Vatandaşına değer vermeyen devlet budur. Kesin dönüşte telefonun için vergi kullandığım arabamı ülkeme getirip kullanmak için vergi vergi vergi tamam be kardeşim vergi verelim de Almanya da aldığım fiyatın fazlasını almak ta olmaz. Makul bir vergi verelim hem devletimiz kazansın hemde bir kaç yıl kullandığım ve alışık olduğum aracımı kesin dönüşte ülkemde kullanabileyim.

    YanıtlaSil
  11. ARKADAŞLAR ASLINDA HESAP BASİT, ALDIĞIN ARAÇ DEĞERİ YURT DIŞINDA 40 BİN İSE, İKİYE ÇARP VE %18 KDV EKLE, YANİ 944 GİBİ BİR ŞEY OLUR, ARACIN ALIMINI DÜŞÜK GÖSTERMEYE ÇALIŞMAYIN İŞE YARAMIYOR, GÜMRÜK ALINAN ÜLKEDEKİ DEĞERİ ZATEN BİLİYOR, YANI KIÇIMIZA KAZIK TAM OTURTUYORLAR.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri