Takip Mesafesi Neden Önemli?

Araç kullananlar için trafikte altın kurallardan birisi de takip mesafesini korumaktır.
Nedir bu takip mesafesi:

 Trafikte seyir halinde iken aynı şeritte birbiri ardında hareket halinde olan sıralı iki vasıtanın arasındaki mesafe TAKİP MESAFESİ olarak isimlendirilir.
Önden giden araç ani fren yaptığı durumda arkada kalan araç eğer takip mesafesine uymamışsa büyük ihtimalle zamanında durmayı başaramayacak ve öndeki araca çarpıp bir kazaya sebep olacaktır. Bu yüzden trafiğe çıkan herkesin kendisinin ve çevresindeki insanların güvenliğini sağlamak için araçlar arasındaki takip mesafesini bilmesi ve uygulamaya özen göstermesi çok önemlidir.

Takip mesafesi nasıl hesaplanır:

 İki araç arasındaki takip mesafesinin ne kadar olacağını bilmek için arkadan takip eden aracın kilometre cinsinden saatteki hızının en az yarısı kadar metre mesafe bırakması gerekmektedir.

 Bir misalle anlatacak olursak; birbirini takip eden araçların hızı 90 km/saat ise, takip mesafesi en az 45 metre olmalıdır.

Kol ve grup halinde ve konvoy oluşturarak giden araçlar için, araç kullananların araçları arasında, trafikte yer alan diğer vasıtaların araya sorunsuzca  girebilecekleri aralıklar, boşluklar bulundurmaları zorunludur. Bu mesafe takip mesafesinden hiç bir zaman az olamaz.

Tehlikeli madde taşıyan araçlar,boş olarak trafiğe çıkmaları halinde,kendi sınıflarına giren araçlara ait hızla sürebilirler.


TAKİP MESAFESİNİN KONTROLÜ

 Takip mesafesinin anlamanın diğer bir yolu da, 88-89 sayma kuralıdır. Bu yöntemde sürücüler kendi takip mesafelerini kontrol edebilirler. Buna göre; öndeki araç,sürücüsü yol üzerindeki belli bir noktayı (bu nokta herhangi bir ağaç,levha,köprü kavşağı vb . olabilir ) gittiği anda takip eden sürücü normal söyleyişle 88.89 diye sayar. Rakamın son hecesini arkadaki sürücü söylediğinde,kendi aracı o belli bir noktaya gelmiş ise takip mesafesi yeterlidir anlamı çıkarılır yok eğer o mesafeyi aşmış ise takip mesafesi tehlikeli olacak kadar yakındır anlamı çıkar.geçmiş ise takip mesafesi azdır.

 Bir anlamda hızınız ne kadar yüksekse takip mesafeniz o kadar fazla olmalı, hızınız ne kadar az ise takip mesafeniz o kadar kısa olmaktadır.





 Dikkat edilecek diğer bir konu ıslak ve kaygan olan yollarla ilgili. Kaygan yolda, gevşek malzemeli zeminde öndeki araçla takip mesafesi normal mesafelere göre biraz daha uzun tutulmasında yarar vardır.
Keyifli, Güvenli Sürüşler Efem...

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri