Hurda Teşviki Bekleyenlere Kötü Haber


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 20 yaş üstü araçların hurdaya ayrılması ile ilgili haberler hakkında AA muhabirine beyanat verdi.

Habere göre bakanlığın eski  araçları hurdaya ayırmak sureti ile teşvik vermek yolunda bir çalışma olmadığını ifade eden Şimşek, şunları kaydetti:

"Bu konuda çeşitli spekülasyonlar, beklentiler var. Araçlarını hurdaya ayırıp, yeni araç almak isteyenlere ÖTV indirimi sağlanacağı gibi beklentiler var ama ÖTV teşviki söz konusu olamaz. Buna sadece bir gider kaybı olarak da bakmayız. Böyle bir teşvik, tüm makro ekonomik parametreleri olumsuz etkileyeceği gibi ithal araç talebini de patlatır."



ayırma
Hurda Araba


Sonuçta aşırı bir talep artışı olacağına dikkat çeken bakan bunu da cari açığı artıracağını ifade ederek, hükümet olarak bir yandan cari açığı azaltıcı çalışmalar yaparken, hurda araç teşviki ile tüm bu çalışmaları boşa çıkartacak adımları atmayacaklarını söyledi.





Öte yandan, konunun gerek Orta Vadeli Program'da öngörülmediğini gerekse de Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) görüşülmediğine dikkati çeken Şimşek, "Böyle bir teşvikin verilmesi, ekonomik parametrelerin bozulması anlamına gelir ki biz böyle adımlara soğuk bakıyoruz. Bu bir risktir. Maliye Bakanlığı olarak böyle bir riski göze alamayız" dedi.

Kamuoyunda bir beklenti vardı.

Kamuoyunda "hurda araç teşviki" olarak bilinen eski araçların trafikten çekilmesine yönelik çalışmaların tamamlanarak uygulamanın hayata geçmesi, hem otomotiv sektörü hem de söz konusu araçların sahiplerince bekleniyor. Ve bu konuda halk bu teşvike kesin gözü ile bakmaktaydı. Bu açıklama ile beraber beklentiler suya düşmüş oldu.

Otomobil sektörü temsilcileri, uygun bir teşvik ve sürekli bir programın işleme konulması durumunda kendilerinin de bizzat katkı vererek uygulamanın yürümesini sağlayabileceklerini, uygulama ile araç satışlarının ivme kazanması ile ekonomik canlılığa katkı sağlayacağına inandıklarını belirtti.

Temsilciler ayrıca, böyle bir çalışmada birikmiş vergi borçlarının affının ve eski araçlara daha yüksek Motorlu Taşıtlar Vergisi uygulanmasının da gündeme alınması gerektiğini belirtiyor.

Traktör sahipleri de teşvik bekliyor.

Hurda otomobil teşviki ile birlikte çıkan haberlerin ardından traktör sahipleri de aynı durumdan istifade etmek istiyorlardı. Ancak mevcut açıklama kafaları karıştırdı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Türk Traktör Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir, ekonomik ömrünü tamamlamış yaklaşık 700 bin traktörün doğru zamanda, doğru desteklerle yenilenmesi gerektiğini ifade etmişti.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri