Öncelikle antifrizler sadece kış aylarında değil dört mevsim kullanılabilmektedir. Çünkü yapılan araştırmalara göre antifriz kış aylarında motoru donmaktan koruduğu gibi aynı zamanda yaz aylarında da hararet yapmasını önlüyor. Ayrıca motorda yer alan metal ve diğer parçalardaki paslanma ve aşınmaya karşı da koruyucu etkisi olduğu bilinmektedir.
Antifiriz kullanma |
Donma Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Hemen söyleyelim antifrizin çok kullanılması yani gereğinden fazla kullanılması ile daha fazla koruma yapılmaz. Bu mümkün değil.
Antifrizin donma noktası - 12 derecedir. Bu derece antifriz su ile karıştırıldığında -65 dereceye kadar düşebilmektedir. Dikkat edilmesi gereken şey bu karışımda antifriz oranının artması ile donma noktasının yükselmesidir. Karışımdaki su oranı % 70 i geçmemelidir. Yoksa donma noktası - 30 un altına düşebilir.
Türkiyenin iklim koşulları baz alındığında en iyi karışım oranının % 50 ile % 33 arasında kalması tavsiye edilmektedir.
Sert sulardan da kaçınılmalıdır ki antifriz etkisini tam olarak gösterebilsin.
Antifriz farkına dikkat edin.
Yılda bir kere antifriz değişimi yapmak yerinde bir davranış olur. Araç üretim firmasının bu konuda bir uyarısı varsa onları da
Piyasada dolaşan antifrizler arasında çok farklı kalitede olanların varlığı da bir gerçek.
OAT (organik asit teknolojisi) ile üretilen antifrizler içeriğindeki katıkların kimyasal özellikleri sayesinde hem daha uzun ömürlüdürler hem de aşınmaya karşı daha iyi koruma sağlarlar. Genel maksatlı antifrizler normalde yılda bir defa, ekleme yapılmadan değiştirilir. Gelişmiş antifrizler ise daha uzun ömürlü olduklarından 3 yıla kadar kullanılabilmektedir.