Otomobillerde Kişisel Ayarlar

Otomobil sürücülerinin bilmeleri gereken en önemli kurallardan biri de herhangi bir tehlike ile karşılaştığı esnada en seri bir şekilde gereken tepkiyi oluşturarak tehlikeden uzaklaşmaktır. Bunu sağlamanın da temel şartlarından biri doğru bir oturuş tercihinin yapılmış olmasına bağladır.


Doğru bir oturma pozisyonu şu şekilde olmalıdır.

 1 . Koltuklar için sırt ayarının yapılması: Koltuğa yerleşildiği zaman omuzların koltuk sırtıyla sıkı bağlantısı olmalı sol ayaktan kuvvet alarak vücudun koltuk sırtlığına iyice yapışması sağlanmalıdır. Bu pozisyon alımının tamamlanmasının ardından ellerin direksiyon simidinin üst bölümünü basit bir şekilde kavrayabilecek miktarda koltuk ileriye getirilmeli. Bunu direksiyona uzak kalmamak için  yapıyoruz. Bu duruş vasıtası ile vücudun trafikte iken daha rahat hareket etmesine ve reaksiyon süresinin daha kısa bir süre içerisinde gerçekleşmesini sağlarken, sert manevralarda da öne savrulmayı da önlemiş olur.





 2 . Ayak duruşlarının uygunluğu: Sol ayağınız bacak ile doğru bir açı oluşturacak şekilde döşemeye yerleştirilmeli. Debriyaj pedalına tam basıldığında sol bacağın diz kısmından biraz kırık olacak şekilde ayarlanmalı. Bu duruşta otomobil şoförü, vücudunu koltukta tutabilir ve fren pedalına gereken gücü en tamam bir biçimde iletebilir. Olası bir kaza sırasında da bu pozisyon, bacağın yaralanma ihtimalini yüksek miktarlarda azaltmaktadır. Bilek ve ayakların sürüşte birinci derecede önemli görevi vardır. Bilekler üç pedal üzerinde çalışırlar. Pedalların kullanımı sırasında topukların tabana dayanması zorunludur. Ayaklar pedallar arasında yer değiştirirken ayak kalkmadan, topuklar sağa sola hareket ettirilir. Vites değiştirildiğinde kullanılan sol ayak, dinlenme anında, debriyaj pedalının soluna konularak pozisyon alınmalıdır.

 3 . Koltuğun yükseklik ayarı: Koltuk yüksekliği yolu daha iyi ve kaliteli görebilmek amacıyla en doğru pozisyonda olmalı. Sürücüler, koltuk ayarı yaparken otomobilin önünü, caddeye ve önemli tüm göstergeleri rahatlıkla izleyebileceği bir şekilde düzenlemelidir.

 4 . Direksiyon Tutuş ayarı : Sürücü koltuğuna yerleştiğinde, direksiyon 9'u çeyrek geçe olacak şekilde ayarlanmalıdır. Daha açık bir ifade ile direksiyonu bir saat olarak düşünecek olursak sol el 9'u, sağ el ise 3'ü göstermelidir. Her iki elin parmakları da direksiyonu sıkıca kavramalı, bilek ve dirsekler hafif bir şekilde kırılarak direksiyona yakın bir pozisyon kurulmalı.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri