Otomobillerde Uğultu Sesi


Otomobil sürücülerinin zaman zaman karşılaştıkları ya da karşılaşmaları muhtemel sorunlardan biri de aracın özellikle ön kısmından gelen uğultu sesidir. Araçta uğultu sesi genellikle aracın hızına bağlı olarak değişebilmekte ve muhtemelen motor yada aktarma organları ile alakalıdır. Hızla hareket ederken vitesi boşa almak suretiyle araçtan gelen uğultu sesinin vites kaynaklı olup olmadığını ölçebilirsiniz.

Uğultu sesinin ortaya çıkması çoğunlukla tekerlek bilyaları nedeniyledir. Bu bilyaların daha resmi adı porya bilyasıdır. Bu bilyalar aracın tüm tekerleklerinde bulunur ve sürücüler eğer bu bilyalar bozulmuşsa kendi başlarına değiştirmeleri hemen hemen imkansızdır. Bir tamirciye ya da servise başvurmaları gerekir.

Sürüş sırasında diğer seslerden arınmış bir şekilde dikkatlice dinlerseniz hangi tekerlekten geldiğini anlayabilirsiniz bu seslerin. Önce sesin önden mi yoksa arkadan mı geldiğini keşfetmeye çalışın. daha sonrada hangi taraftan geldiğini anlamaya çalışın.





Eğer bilyelerin bozulduğundan emin olmak istiyorsanız ya da hangi tekerlekten geldiğini kesin olarak bilmek istiyorsanız ses geldiğini tahmin ettiğiniz tekerleğin olduğu kısmı aracınızda bulunan kriko ile yükseltin ve hızlı bir şekilde tekerleği elinizle çevirerek uğultu sesine dikkat kesilin. Aynı uğultu sesini duyarsanız tahmininiz doğru demektir ancak sesi duyamazsanız ikinci ve üçüncü tahmin ettiğiniz tekerlekler için de aynı işlemi uygulamanız gerekmektedir. Eğer tüm tekerlekleri tek tek dinlediğiniz halde uğultu sesini alamamışsanız uğultu sesi için yüksek hız gerekebilir yahut da uğultu tekerleklerden gelmiyordur. Bir ihtimal aracın sağ aks bilyası bozulmuş olabilir.


Şanzımandan gelen Uğultu sesi 



Ancak seyir halinde iken duyulan uğultu viteste gaza basıp bırakma ile değişiyorsa bilyayı falan unutun. Uğultunun kökeni şanzıman yada diferansiyel olabilir. Bunun için iyi bir yetkili servise yahut işinin ehli bir ustaya aracı göstermeniz gerekir. Bu durum bilya değiştirmeye göre oldukça zor ve daha pahalı bir durumdur.


Güvenli sürüş ve yolculukları dileriz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri