Dizel Araçlarda LPG kullanimi

Benzinli araçlarda LPG rahat bir  şekilde kullanılabilirken dizel araçlarda neden kullanılmaktadır. Dizel araçlarda da LPG kullanılması söz konusu olabilir mi?


Uzmanlara göre bu sorunun cevabı EVET teknik olarak dizel araçlara LPG taktırılıp kullanılabilir.


Ancak;


Dizel ile LPG den elde edilecek bu farklı içerikteki karışım motordaki yanma durumunu yükselteceğinden yanmadan kaynaklanan basıncın da aşırı miktarda yükselmesi sonucunu doğurmaktadır. Bunun da bazı sonuçları olacaktır. Yanmadan kaynaklanan basınç artığı sıcaklık seviyesini arttıracağı için motordaki egzoz emisyon değerlerindeki (HC) yani hidrokarbon ile is oranı azalacaktır. Bu söz konusu sıcaklık yüzünden egzoz gazlarında bulunan azot oksitler de bir yandan artacaktır.


Bu durumun sürekliliği, yani yanma odasında bulunan aşırı sıcaklıkların devamlı olması, supaplarda ve piston başlarında bozukluk yaratacak ve kısa bir süre sonra işlevini yapamaz duruma getirecektir. Dizel araçların parçalarının maliyetini de hesapladığımızda işlevini yapan parçaların sürekli değiştirilmesi durumu ekonomik açıdan çok da makul görünmemektedir. Bu yüzden hiç bir otomobil firması şimdiye kadar böyle bir araç üretmeye kalkışmamıştır. Otomotiv sektöründeki yeni gelişmeler böyle bir şeye olanak tanır mı gelecekte bilinmez ama otomobil dünyasının şimdilik böyle bir gündemi de yok buna ihtiyacı da yok.



Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri