Tarihte ilk olarak Japonlar tarafından keşfedilen bu spor tehlikeli yollarda tehlikeli hareketler olarak zihnimizde yer eder. Otomobil ile dağlık ve dağınık yollarda hızla hareket eden hız tutkunlarının ortaya çıkardığı bu tekniklerdeki amaç sadece hız değil, macera ve görsellikte içerir.
Drift her araba ile herkesin yapabileceği bir şey değildir. Bu hareketler esnasında otomobildeki aktarma parçaları ile lastikler ve öngörülemeyen diğer parçalar çok ciddi zararlar görebilmekte ve sahibine bayağı pahalıya patlayabilmektedir. Otomobilini harcayabilecek lüksü yaşayan insanların sporu da diyebiliriz.
Drift yapmak için bir insanın ibr uzmana danışmadan sadece buradaki veya başka yerdeki yazıları okumak suretiyle tek başına yapması son derece tehlikelidir. Can güvenliği ciddi tehlike altındadır diyebiliriz. O yüzden teoride yazılan uygulamaları ezbere bilseniz bile bir uzmandan yardım almadan bunları denemeye kalkmayın. Tabi ille de yapacağım diyorsanız.
Drift yapmak için kullanılan bazı belli başı teknikler vardır. Bunlara sırayla bakalım.
1. El Frenini Kullanmak:
Bu yöntem driftçiler arasında en çok bilinen ve uygulanan yöntemdir. Otomobil viraja daha yaklaşırken hazırlığını iyi yapmak gerekir. Viraja girer girmez sürücü tam olarak direksiyonu istediği tarafa doğru hızlı bir şekilde kırar. Bu sırada ani bir şekilde debriyaja basılır ve el freni hızlı bir şekilde sonuna kadar çekilir. Bu hareket tekerleklerin kilitlenmesine neden olduğundan otomobilin arka kısmı hızla savrulur. Savrulma istediğimiz yöne geldiği anda ani bir şekilde fren boşa alınıp gaza yüklenilir ve otomobilin kontrolü tekrar sağlanabilir.
2. Vites ile drift yapmak:
Otomobil ile hızlı bir şekilde viraja girerken ani bir hareketle vites küçültmesi yapılır. Ani bir hareket ile direksiyon da bu esnada kırılır ve debriyaj da ani bir şekilde bırakılır. Bu hareket de yukarıda anlatılan gibi tekerleklerin kilitlenmesine sebep olur ve yine aynı şekilde arka tarafın hızla savrulması sonucunu doğurur. Ardından gaza iyice yüklenerek hem otomobilin toparlanmasını sağlar hem de drifti başarı ile sonuçlandırırız. Bu yöntem aktarma organlarını daha da az yormaktadır.
3. Fren ile Drift Yapmak:
Bu da oldukça ustalık gerektiren drift çeşitlerinden biri kabul edilir. Arabanız ile viraja girer girmez direksiyon iç tarafa doğru hızlıca çevrilir ve arka tekerlerin kaymaya başlaması sağlanır. Hızı iyi ayarlamak zorunludur çünkü hız gereğinden fazla olursa ön kısımda da kaymalar olabilir. Yine frene zamanında basmak ve sertliğini iyi ayarlamak da işin başka bir zorluğu. Ardından gaza yüklenmek suretiyle aracın kontrolü sağlanmaya çalışılır.
4. Güç kullanmak:
Güçlü bir otomobile sahip olanların yapabileceği bir drift yöntemidir. Bu yöntemde viraja girilir girilmez direksiyon çok hızlı bir şekilde kırılıp var gücünüzle gaza yüklenirsiniz. Yine arka taraflar savrulacak ve drifti ardından otomobili toparlamak sürücülüğünüzün ustalığına kalmıştır.
5. Debriyaj ile Drift Yapma:
Aracınız ile seyir halinde iken motor güçten düştüğü durumlarda birden debriyaja yüklenirsiniz. Diğer taraftan aniden gaza yüklenir ve yine aniden debriyajdan ayağınızı kaldırarak otomobilinizin kontrollü olarak savrulmasını sağlayabilirsiniz.
6. Savurma Etkisi:
Diğerlerine göre daha da ustalık gerektiren bir hareket sayılabilir. Aracınızla viraja girerken önce direksiyonu ters tarafa çevirirsiniz. Ardından çok hızlı bir şekilde direksiyonu viraj yönüne doğru çevirirsiniz. Bu hareket için ağır bir aracın olması tavsiye edilir. Araç savrulmaya başlayınca hızla gaza yüklenmek gerekir. Kontrolü sağladıktan sonra yolunuza devam edersiniz.