LPG Motora Zarar Verir Mi?

Ülkemizde LPG li araçların sayısı bir hayli fazla ve buna bağlı olarak ta LPG tüketimi oldukça yüksek ancak LPG ile çalışan motorlar hakkında detaylı bilgiye sahip olanların sayısı bu bilgiyle paralellik arz etmiyor. Türkiye'de LPG kullanımın yüksek olmasının elbette yakıt konusunda bariz şekilde ortada olan tasarrufu geliyor. Buna bağlı olarak çoğumuz aldığımız sıfır araçlara bile hiç vakit kaybetmeden uygun LPG sistemini yerleştiriyoruz.


Ancak bu konuda bilmemiz gereken bazı şeyler de var. Bunlardan en önemlisi LPG kitinin motor ömrünü düşürdüğü gerçeğidir. Bunu söylerken elbette yakıttan tasarruf ettirdiğini gözden ırak tutmuyoruz ancak özellikle sistemin kalitesi ve kullanım şekline bağlı olmak kaydıyla motor hasar görmekte ve kullanım süresi azalmaktadır.

LPG benzin gibi sıvı değil. Benzin motora hareketinde bir kolaylık verirken LPG kuruluğu nedeniyle bu kolaylığı sağlamaz ve zamanla pistonların ve motor içindeki diğer parçaların yıpranmasına yol açıyor. Aşınmadan kaynaklanan bu yıpranma araçta beklenmedik sorunlara ve masraflara yol açabilmektedir.
Yukarıda bahsetmiştik. Hangi sistemin kullanılacağı da bu yıpranmayı etkileyen başlıca faktörlerdendir. Bu konuda tavsiyemiz biraz paraya kıyıp motorun ömrünü uzatmak adına kaliteli sistemleri kullanmaktır.

Kullanılan sistemler kadar sistemi kuracak kişinin becerisi, ustalığı da bir o kadar önem arz ediyor. Kaliteli bir sistemi kalitesiz bir usta berbat şekilde yerleştirebilir. Eğer sistemi yerleştiren usta ehil değilse hem otomobilin performansında ciddi sorunlar yaşanabilirken hem de motor çok daha erken yıpranabilmektedir.

Şüphesiz kit takma işlemi aracınızın aslının bozulmasına, orijinalliğinin bitmesine neden olur çünkü bu işlem sırasında aracın bazı parçaların delinmesi, işlenmesi gibi işlemler gerekmektedir. Aynı zamanda LPG tankı yerleşimi araçlarda bagaj hacimlerinin ciddi anlamda düşmesi anlamına da gelmektedir. Hyundai Accent gibi modellerde zaten dar olan hacimleri daha da düşürerek sürücülere sıkıntı yaşatabilmektedir.



Son olarak LPG li araçların çekişten düştüğünü, benzinli yada dizel araçlardaki performans değerlerini yakalayamadığını da düşünecek olursak LPG taktırırken olumlu ve olumsuz özelliklerini tekrar düşünmenizi, kararınızı ona göre vermenizi tavsiye ederiz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri