El Freni kullanırken nelere dikkat etmelidir?
Aracımızı durdurduktan sonra el frenini çekmek istiyorsak ayağımızı pedalından çekmeden veya çektiysek tekrar sıkıca basarak el freni kolunu yukarı kaldırıyoruz. Daha sonra ayağımızı fren pedalından çekerek aracın hareket edip etmediğini kontrol ediyoruz. Gerekirse el freni kolunu biraz daha sıkıca çekerek fren kuvvetini arttırabilirsiniz.
Buraya kadar çok sıkıntı yok. Zaten aracı park ederken genellikle vites kolu 1 de sabitlendiği için düz yüzeylerde aracın el frenine çok da ihtiyacı olmayabilir ancak eğimli yollarda başka durumlar işin içine girerler.
Otomobilimizi yokuşa doğru park etmek istiyorsak direksiyonu hafifçe yol tarafına doğru kırmak daha doğru olur. Eğer park edeceğimiz alanda otomobilimizin yönü yokuştan aşağıya bakıyorsa bu seferde direksiyonu yol kenarına doğru hafif şekilde kırmak gerekir.
El frenini indirirken de öncesinde frene basmayı alışkanlık haline getirmekte fayda var güvenlik açısından.
El freninin başka bir özelliği acemiler için rampalarda kalkış esnasında aracın geriye kaçırılmaması için kullanılabilmesidir. Özellikle kırmızı ışıkta yokuş yukarı denk gelmişse ve sürücü kendine tam güvenemiyorsa el frenini çeker, debriyajdan ayağını çeker ve gaza yüklenir. Aracın yeterince güç aldığını düşündüğü zaman el frenini boşa alarak otomobilini geriye kaçırmadan hareket sağlanmış olur.
El freni ile ilgili son bilgimiz aşırı soğuk ve don havalarla ilgili. Çok rastlanılan bir durum olmasa da aşırı soğuk havalarda el freni donabilir özellikle eski arabalar için bu geçerli. Ve bu durumun düzeltilmesi epey uğraştırabilir ve zaman alabilir. Bunun için bu gibi havalarda aracı el freni çekmeye gerek kalmayacak şekilde park etmek en iyisidir.