İngiltere'de Araba Kullanmak

  • Bilmeniz gereken en önemli şeylerden biri gelişigüzel her yerde kornaya basarsanız insanlar sizi yanlış anlıyor.
  • O ülkede hiç bir sürücü kırmızı ışıkta beklerken yeşil ışık yanınca öndeki aracı sellektör ya da korna ile uyarmaz. Sizde bunu yapmayın.
  • Bunlar aslında doğrudan trafik kuralları ile alakalı konular değil ama ben size burada ki trafik kültürü hakkında biraz fikir sahibi olmanız için bu örnekleri verdim. Trafikte böyle saygının olduğu bir yerde kuralların da nasıl uygulandığını sanırım tahmin edebilirsiniz.
  • Her yerde kamera olabileceğini bilin ve ona göre davranın.
 
  •   Bu levha  genellikle şehir içlerinde bulunur ve size yol üzerinde kamera ile hız kontrolü olduğunu ifade eder. İngiltere'de şehir içinde birçok yolun azami hız sınırı 30 mph. dir. (tahmini 48 km/sa)
Şehir içi yolculuklarda en sık görülebilecek levhalardandır.





  • Ülkemizde  selektör yakma hareketi çoğunlukla önden giden ya da karşıdan gelen aracı  uyarma olarak bilinir. Genelde yolu aç veya yol benim gibi ya da çok çeşitli amaçlar için kullanılabilecek anlamları da vardır, çevirme var dikkat et gibi mesela. Ayrıca hafiften bir tehditkar özelliği  de vardır selektör yakmanın :) İngiltere de isekarşıdan gelen birisi size selektör yakıyorsa bunun anlamı sizin için yolu açacağım demektir. Yani İngiltere'de selektör yakmak karşıdakine yolu sana veriyorum geç anlamında kullanılılır. Bu genelde; eğer herhangi bir yolda dönüş yapacaksanız veya tali yoldan ana yola girmek için beklerken bir araç size selektör yakarsa size yol önceliğini size veriyor demektir. O nedenle karşıdakine selektör yakmadan önce çok dikkatli davranmak gerekiyor.
  • Karşıdan karşıya geçen yayalara mutlaka yol vermelisiniz. Çünkü yol onların hakkı ve oradaki sürücüler bu kurala harfiyyen uyuyorlar. Eğer siz türkiyedeki alışkanlıklarınızı orada da devam ettirip nasıl olsa benim geldiğimi görünce karşıya geçmez durur zannediyorsanız yanılıyorsunuz. Onlar da yola çıktıklarında sizin duracağınızı düşüneceklerdir ve kaza yapma riskiniz yüksektir. Ha unutmadan kaza sonucu birini yaralama ya da sakat bırakma durumunda çok yüksek tazminatlarla karşılaşırsınız. Ölüm durumunu söylemek bile istemiyorum.
  • Bilmeniz gereken diğer bir şey, İngiltere'de arabaya binen herkesin emniyet kemeri takma zorunda olduğudur. İngiltere'de kemer takmak normal bir olaydır, takmayanlar kınanır. Yani ülkemizdeki gibi değil durum. Polis eğer kemer takmayan olduğunu tespit ederse cezayı keser ve bir sürü de öğüt dinlemek zorunda kalırsınız. Ben yaşamadım ama yaşayanlardan duydum, garip bir psikolojik baskı unsuru var İngiliz polisinde. Galiba bunu bilerek yapıyorlar. Bu arada cezayı doğrudan kemer takmayana kesiyorlar, bilesiniz :) Bu ülkede 14 yaş ve üstü herkes emniyet kemeri takmak zorunda ve sorumluluk kemer takmayana ait. Çocuklar için eğer çocuk 12-13 yaşında ise veya boyu 135cm'ye ulaşmış ise kemer takmak zorundalar, eğer takmazsa sorumluluk şöförde. Bunun dışında kalan tüm çocuklar için ise (12 yaş altı veya 135cm'den kısa olan) car seat kullanmak zorundasınız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri