Geleceğin Otomobilleri
Daha çok bilim kurgu filmlerde görülen o farklı tarza sahip göz kamaştıran ve ilgi uyandıran otomobilleri yakında yollarda göreceğimizi umuyorum.daha eski zamanlarda dizilerde boy gösteren, kimi filmlerde yer alan ve sürücü ile konuşan, zekası olan, becerilere sahip otomobiller belki de gerçek olacak.
İnsanların yakın gelecekte otomobillerden ne tür beklentileri olduğunu araştıran uzmanlar, gerçekçi bir yaklaşım ile yakın gelecekte otomobil teknolojisinde hangi değişikliklerin bizi beklediği ile ilgili çeşitli görüşler ileri sürüyorlar.
Geleceğin Arabası |
İşte onlardan bir kaçı:
- Gelecekte otomobiller daha hafif olacak ama bir yandan da motor güçleri daha fazla olacak. Çeşitli kimyasal ve fiziksel yollarla daha hafif ama daha sağlam imal edilmiş araçlar yaklaşık olarak yarı yarıya daha hafif olacaklar bunun yanında bir o kadar da güçleri artacak.
- Yeterli donanım hem otomobillere hem de yollara entegre edildikten sonra otomobiliniz kendi kendine trafikte seyir halinde olabilecek. Siz de o sırada rahat yolculuğun keyfini çıkarabileceksiniz.
- ABD Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA), bağımsız saha taşıtı geliştirmeleri için ekiplere milyonlarca dolar hediye etti. Başka bir ifadeyle, kendi kendine gidebilen bir araba geliştirdiler. 2007 yılındaki “DARPA Urban Challenge” isimli yarışmada, trafikte yönünü ve diğer engelleri başarılı bir şekilde bulmak için mevcut sensörleri, GPS’i ve bilgisayar kontrollerini kullanabilen araç üretildi.
- Yakın gelecekte önemli değişiklerden birini yakıt teknolojisi ve yakıt çeşitliliği alıyor. Şimdilerde oldukça yüksek ses ile tartışılan bu konu dünya petrol rezervlerinin azalması ve çevre bilincinin artması ile gelecekte daha fazla ön plana çıkacak ve gerek biodizel ve gerekse elektrikli motorla çalışan araçlar yollarda olacak.
- Yeryüzünde nüfus git gide kalabalıklaşıyor ve bu durum, kullandığımız her türlü cihazda kendini göstermeye başladı. Artık onlar da daha da akıllı olmaya başladı. Dünya yörüngesindeki küresel konumlandırma uydularının sisteminde gelen verileri kullanan GPS cihazı bir çoğumuzun zaten yıllardır kullandığı örneklerden biri. Teknoloji firmalarının desteğini arkalarına alan otomotiv devleri son yıllarda yorgunluk belirtileri için gözlerinizi ve yüzünüzü takip eden sistemler üzerinde çalışıyor. Bu sistemler, günlük kullanım için henüz çok pahalı ve karmaşık. Bir başka teknolojide ise tüm elektrikli arabalar, güç şebekesiyle iletişim kurabilecek ve en iyi şarj zamanını hesaplayacak. Arabanızı elektriğin en ucuz olduğu anda ya da sadece yenilenebilir kaynaklardan üretilen enerji olduğunda şarj etmek üzere ayarlamak mümkün.
- Otomobiller bir çok sebep ile çeşitli kazalar yapabilir ve maalesef ciddi boyutlarda can ve mal kaybına neden olabilmektedir. Artık yeni teknoloji ile üretilen otomobiller emniyet kemeri, hava yastıkları ve standart güvenlik özellikleriyle güven açısından bir hayli yol kat etmiş durumda ancak bütün bu teknolojilere rağmen dünyada her yıl milyonlarca kişi hayatını kaybediyor veya yaralanıyor trafik kazaları yüzünden. Birkaç şirket bunun üzerinde çalışıyor. Otomobilde güvenlikle deyince ilk akla gelen markalardan biri olan Volvo, XC60 modelinde uyguladığı düşük hızda çarpmayı önleme sistemiyle bu yolda ilk atımı atan firma olarak görülüyor. ‘CitySafety system’ adı verilen, otomobillerin önden yaptığı kazaları engellemeyi amaçlayan teknoloji kısaca şöyle çalışıyor: otomobilin dış tavanına yerleştirilen bir lazer algılayıcı sayesinde 35 kilometrenin altında seyreden otomobilin önündeki araçla mesafesi saniyede 50 kez hesaplanıyor. Sistem, öndeki aracın anı bir durma veya aracın gereğinden fazla yaklaşması durumunda otomatik olarak otomobilin duruma göre durmasını yada yavaşlamasını ayarlıyor.