Lastik Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Lastiklerin kontrol ve bakımı otomobil kullanıcıları için hayati değer taşımaktadır.
Bu yüzden aşağıdaki maddelere mutlaka araç sahiplerinin göz gezdirmesinde fayda var.

Rot Ayarının Yapılması
Otomobilin hem süspansiyon hem mekanik düzeninde meydana gelmesi muhtemel bir problemden kaynaklanan sebeplerle direksiyon ile otomobil yönünde bir takım değişiklikler ortaya çıkabilir. Bu sorun karşısında zarar gören sadece lastikler olmayacaktır, ileride sizleri daha fazla ekonomik kayba zorlayacak bazı mekanik problemler başınızı ağrıtabilir.

lastiklerin eskimesi
lastik bakımı


Balans Ayarının Yapılması
Jantlar ile lastikler arasındaki uygunluğu sabit tutan balans ayarının bir biriyle uyuşmaması neticesinde araç da sürüş esnasında bazı ıkınma ve dalgalanmalar yaşanabilir bu da lastiğin aşınmasına ve konforun düşmesine neden olur.

Lastiklerdeki Hava Basıncı
hangi otomobil kullanılıyorsa o otomobilin üreticisi firma tarafından bildirilmiş olan hava basıncı değerleri, lastik soğukken ölçülerek mutlaka aynı oranda uygulanmalıdır, diğer türlü tamir edilemeyecek aşınmalar görülebilir. Araçla uzun yola çıkış öncesinde veya ağır vasıtalar için yük bindirildiğinde hava basıncının 2 PSI artırılmasında yarar olabilir.





Lastik Yerlerinin Değiştirilmesi
Otomobillerde her tekerlek bölgesinde yoldan ve çekişten kaynaklanan  farklı aşınmalar oluşur, bu yüzden belirlenmiş zaman dilimlerinde lastiklerin yerlerini değiştirmek daha uzun ömürlü lastiklere sahip olmak demektir.

Fren Sistemleri
Otomobil firmasının münasip gördüğü fren ayarı kontrol edilmelidir Çünkü Ani yapılan frenler ve sert duruşlar lastiklere farklı farklı basınçlar uygular. Neticede  lastiklere orantısız baskı uygulanmasının önüne geçilmelidir.

Lastik Desenlerindeki Derinlik
Lastiğin dışa bakan yönü otomobilin çekiş gücü ile yola tutunması açısından daha mühimdir. Lastiğin dişindeki derinlik 1.6 mm altına inerse sakıncalı olur, bu oranın altındaki lastiklerle araç kullanmak birçok devlet tarafından hukuken yasaklanmıştır, bir takım yaptırımları vardır. Can ve mal güvenliği açısından diş derinlikleri daima kontrol edilmelidir.

Hatalı Yükleme Yapılması
Bu konuda kullanma kılavuzunda yer alan taşıma kapasitesini aşmamalı ve diğer önemli olan bir şey de araçtaki yükün dengeli bir şekilde yerleştirilmesidir. Yüklenen yükün doğru bir şekilde sabitlenmesi de yol esnasında araçtaki dengeyi sağlamak açısından önemlidir.

Otomobile Uygun Lastik Kullanılması
Otomobil üreticisinin belirtmiş olduğu büyüklükteki lastikler kullanılmalı ve değişiklik yapılırken bir çok unsuru göz önünde bulundurmalıdır.

Havanın Durumu
Değişik hava koşullarına göre yollar buzlu, çamurlu, tozlu, çakıllı ya da çok sıcak olduğu için eriyik asfalt olabilir. Bunun için dikkatli otomobil sürmeli ve gerekirse yola ve havaya uygun mevsimsel lastikler kullanılmalı.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri