Lastik Nasıl Değitirilir? (İmdat Tekerim Patladı)


Lastik değiştirmek için ihtiyacımız olan malzemeleri listeleyelim:

Yedek lastik (doğru basınca sahip olduğundan emin olun)


Tekerlek anahtarı


Kriko


Bijon anahtarı


Çalışma eldivenleri


Plastik bir levha ya da biraz çöp torbası

Karanlıkta lastik değiştirmek için;

Üçgen reflektör (ya da uygun bir uyarı işareti)


Bir ışık kaynağı (el feneri)


Aracınızda bu gereçlerin bir çoğunun normal zamanlarda da olmasını tavsiye ederiz.

ADIM 1 - GÜVENLİ BİR ALAN BULUN


Otoyolda aracınızın lastiği patlamışsa, özellikle de yola yakın taraftaysanız lastiğinizi değiştirmeye kalkışmayın. Otoyolda yavaş araçların kullandığı şeritte olacağınız için bekleme yerlerinde lastik değiştirmek güvenli değildir. Acil servisi çağırın. Daha ıssız bir yoldaysanız, akan trafikten uzakta olmak yine de önemlidir. Mümkünse otomobili bir virajdan daha çok yolun uzunca bir süre düz devam ettiği kısmına çekin. Akan trafikteki araçlar sizi gördüklerinde sizden uzaklaşabilirler. Aynı zamanda, krikoyu kullanacağınız için, eğimli bir alan seçmediğinizden ve otomobili kriko ile kaldırırken güvenliği sağlamak için düz bir zeminde olduğunuzdan da emin olun. İyi bir yer bulduğunuzda şanzımanı park konumunda bırakın (ya da düz vites ise viteste bırakın), el frenini çekin ve dörtlü flaşörleri yakın. Karanlık ise, diğer sürücülerin tedbir alması için üçgen reflektörünü yerleştirin. Anahtarları da kontaktan çıkarmayı unutmayın.





ADIM 2 - GEREÇLERİNİZİ YAYIN

Bir tente ya da plastik bir levhanız varsa, değiştireceğiniz lastiğe yakın olacak şekilde temiz ve kuru bir çalışma alanı elde etmek için yayın. Ellerinizi temiz tutmak ve korumak için eldiven giyin. Sonra yedek lastiği bulmanız gerekecek; genelde aracınızın bagajının altındadır. Ancak yedek lastiğin, geçici bir lastik olduğunu ve daha sağlam bir lastikle değiştirilmek üzere sizi en yakın garaja götürebileceğini unutmayın. Aracın kullanım kılavuzu yedek lastiğin tam olarak nerede olduğu konusunda size yardımcı olacaktır. Kriko da yedek lastiğin olduğu yerde bulunmalıdır. Bu parçaları eldiven, fener (gerekliyse) ve bijon anahtarını (bazen kriko sapları da tekerlek somunlarını sökmede kullanılabilir) çalışma alanınıza yayın. Şimdi lastiği değiştirmeye başlamak için hazırsınız.

ADIM 3 - TEKERLEK SOMUNLARINI GEVŞETİN

Tekerlek somunlarını otomobil, hala yerdeyken gevşetmek, kriko ile kaldırdıktan sonraki duruma göre daha kolaydır. Lastikte jant kapağı ya da göbek kapağı varsa, bijonlara ulaşmak için bunları sökmelisiniz. Göbek kapağını kriko kolunun düz olan tarafı ya da bijon anahtarı ile zorlayarak çıkartabilirsiniz. Lastiklerde özel bir kaplama ya da kilitli bijon varsa, çıkarılmaları için kullanım kılavuzuna bakın. Tekerlek bijonları ortaya çıktığında anahtarın uygun ucunu bijonlardan birine yerleştirin ve gevşetmek için saatin tersi yönünde çevirin. Bijonu bir ya da iki kez çevirerek gevşetin ve tamamen çıkarmayın. Diğer bijonlarla da işlemi tekrarlayın. Bijonlar çok sıkıysa ve el ile gevşetmede sorun yaşıyorsanız, anahtarın bir ucundan eliniz ile tutarken diğer ucuna ayağınız ile baskı yaparak deneyebilirsiniz. Bu yöntemi uygulamadan önce anahtarın bijona iyice oturmuş olduğundan emin olun.

ADIM 4 - ARACI KRİKO İLE KALDIRIN

Krikoyu alın ve kriko kolunu saat yönünde çevirerek biraz yükseltin. Kriko aracın altına değecek kadar yükseldiğinde kriko noktasına oturtun (kullanım kılavuzunda belirtildiği gibi ön lastiğin arkasında ya da arka lastiğin ön tarafında). Böylece aracı kriko sapını saat yönünde çevirerek lastikler yerden 3-4 cm. yukarıda olana kadar kaldırın; tekerlek ile yer arasındaki bu boşluk, lastiği çıkartıp yedek lastiği takmaya yetecek kadar olmalıdır. Aracı kaldırdıktan sonra ellerinizi ya da ayaklarını arabanın altına sokmayın.

ADIM 5 - TEKERLEĞİ ÇIKARIN

Bijonları kaybetmeyeceğiniz, güvenli bir yere koyun. Tekerleği çıkarmak için her iki taraftan da sıkıca tutarak çekin. Patlak tekerleği düz bir şekilde araç gövdesinin altına ya da krikonun kullanıldığı köşedeki süspansiyonun altına kaydırın. Böylece kriko kayarsa arabayı yukarda tutacak bir destek olacaktır.

ADIM 6 - TEKERLEĞİ DEĞİŞTİRİN

Yedek lastiği alın ve lastiğin dış taraflarından tutarak tekerlek göbeğine oturtun. Bijonları, uca doğru incelen kısımları dışarı bakacak şekilde her bir vidaya yerleştirin ve yerlerinde durması için el ile sıkıştırın. Araç yere indirildiğinde tekrar sıkmalısınız. Bijon yerine cıvata kullanılıyorsa, ilk cıvatayı sokmadan önce göbekteki deliklerle tekerlektekileri hizalayın. Tavsiye: diğerlerinin daha kolay takılması için en üstteki somun ya da cıvatayı yerleştirin ve el ile olabildiğince sıkıştırın.

ADIM 7 - ARACI İNDİRİN

İlk önce aracın altına koyduğunuz (Adım 5’e bakınız) tekerleği çıkarın. Şimdi, kriko kolunu ters yönde çevirmek aracın alçalmasını sağlayacaktır. Kriko üzerinde ağırlık kalmadığında aracın altından çekin, tamamen kapanana kadar sapı çevirin ve bir kenara koyun. Somunları anahtar kullanarak (bu sefer ters yönde çevirerek) tamamen sıkıştırmalısınız. Somunları çapraz bir şekilde sıkın: birini sıkın ve sonra ona göre çapraz olanı sıkın. Anahtarda sadece el gücü kullanarak tüm somunları tamamen sıkana dek çaprazlama işlemini tekrarlayın. Jant kapağını, bir tarafını yerleştirip diğer taraflarını el ya da yumruğunuzu ile vurarak yerleştirin.

ADIM 8 - YOLUNUZA DEVAM EDİN

Lastiği değiştirmeyi bitirdikten sonra anahtarı, patlak lastiği, krikoyu, tenteyi ve diğer malzemeleri bagaja koyup yolunuza devam edin. Değiştirdiğiniz lastik geçici kullanıma yönelik ise aracı yüksek hızlarda sürmeyin (60 km/saat üstü) ve mümkün olan en kısa zamanda yenisiyle değiştirin. Bunu ertelemeyin, aksi takdirde bir gece hazır bir yedek lastiğiniz olmaksızın tekrar yolda kalabilirsiniz. Geçici yedek lastiklerin çoğunun sınırlı maksimum hız ve mesafeleri vardır – kullanım kılavuzuna bakınız. Güvenliği daha da sağlamak için bir tamircinin de tekerlek somunlarını kontrol etmesinde yarar vardır, ayrıca yedek lastikteki basıncı kontrol etmeyi de unutmayın.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri