İkinci El Otomobil Alırken Dikkat Edilecek 5 Kural

Bir otomobil almak istiyorsunuz. Ancak Ancak durumunuz 2. el bir araba almaya daha müsait. O halde ikinci el araç alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?


1. Satın almadan önce otomobili mutlaka belli bir müddet kullanın. Tanıdığınız bir tamirci veya kaportacıya götürüp kontrol ettirin. Kaza geçirip sonradan toplanmış olabilir. İşin ustası bunları anlayabilir.

2. Almayı düşündüğünüz otomobili baştan ayağa, en ince ayrıntısına kadar; motorundan şanzımanına, kaportadan döşemesine çok dikkatli bir şekilde inceleyin. eğer imkanınız varsa yakın bir tanıdığınız varsa satın almak için onunla beraber gidin.
 3. Alacağınız aracın yasal bir problemi olup olmadığını anlamalısınız. Örneğin çalıntı olup olmadığını keşfetmek için motor ve şase numaralarını, ruhsattaki motor ve şase numaraları ile karşılaştırmalısınız. Eğer ki çalıntı bir  otomobil aldırsanız hem ödediğiniz paradan olursunuz hem de çalmadığınızı ispatlayana kadar uğraşmanız gerekir..
4. Devletimizin Vergi numarası uygulaması nedeniyle artık ruhsatı üzerinize almanız gerekir. Bunun için mutlaka Ruhsat sahibi ile anlaşmaya çalışın.
 
5. Satıcı ile anlaşırsanız, otomobilinizi ücretini yüzde elli ödeyeceğiniz bir otoparka teslim edin. O ilde bulunan Trafik Şube Müdürlüğü’nden otomobilin hilesiz olup olmadığını anladıktan sonra, otomobilin sahibi ile birlikte otomobili çıkarın.
 
 

İKİNCİ EL ARAÇ ALIMINDA DİĞER PÜF NOKTALAR




 
  •  Aracı almak için satıcı size bir randevu vermişse mutlaka 15 dakika önce gidin, otomobili güzelleştirmek veya süslemek hatta açıklarını kapatmak için yapılan hazırlıklarıgörmüş olursunuz.
  • Gündüz vakti otomobil bakmak için daha ideal bir vakittir.
  • Yağmurun yağması işinizde zorluk çıkarabilir. Mecbur kalmazsanız açık havalarda alıma gidin.
  • Otomıbil satıcısına aklınızdan geçen herşeyi sorun. Sakın çekinmeyin.
  • Son zamanlarda yapılan hilelerden biri de rent a car şirketlerinden kiralanan bazı araçlar oto pazarında satılmakta. Bu otomobilleri alan kişiler ise doğal olarak mağdur oluyorlar. Bundan dolayı kapora vermeden önce mutlaka otomobilin sicilini araştırın.
  • Alım için acele etmeyin. Her şeyi tek tek kontrol edin.
  • Eğer mümkünse otomobilin geceyi geçirdiği yere gitmeyi tercicih edin, bu size ilk çalışmadaki sorunları gösterecektir.

SÜRÜŞ TESTİ
 
Araca bindiğinizde 1.vitese alın ve el frenini bırakmadan otomobili yavaşça hareket ettirmeye çalışın. Eğer otomobil hareket ederse el freni çalışmıyordur buna dikkat edin. Hareket etmezse el frenini indirip hareket edin. normalden fazla bir sarsıntı hissederseniz olursa debriyajınızda bir sorun olabilir.
* Hareketten sonra hızlanmadan önce henüz 1. vitesteyken yavaşça frene basıp frenlerin çalışıp çalışmadığına bakın. Çalışmıyorsa el freni ile durmaya çalışın.
* Otomobili sürün ve sesini dinlemeye çalışın, olağan dışı bir ses, gıcırtı, tıkırtı gibi sesleri dikkatle dinleyin.
* Mutlaka 180 derecede dönüş yapabileceğiniz bir yer bulun ve dönerken akslardan gelen sesi dinleyin aks uçları aşınmış olabilir. dönerken tıkırtılar gelecek, otomobil düzeldiğinde bu tıkırtılar duyulmaz olacaktır.
* Oldukça düz bir yolda ilerlerken  kontrollü bir şekilde direksiyonu bırakın otomobilde sağa veya sola çekme olursa bir sorun vardır. Düz bir hatta seyrederken direksiyon düz değilse rot ayarı gerekmektedir. Düzgün bir yolda hızlandığınızda otomobil ve direksiyonda titreme hissediliyorsalastiklerin balansı bozulmuştur, balans ayarı gerekmektedir. Aynı şekilde hızlandığınızda otomobil sağa sola sapıyor ve direksiyonu kontrol etmekte güçlük çekiyorsanız arka lastiklerden biri inik olabilir ya da ön takımda (rot ve rotiller, akslar, salıncak burçları) sorun vardır. Rot ve balans ayarları bozuk bir otomobili bu ayarları yaptırmadan almayın birçok durumda ayar bozukluklarına bozuk veya kalitesiz parçalar neden olabilmektedir.
 

1 Yorumlar

  1. Bu dedikleriniz ekspertiz merkezleri açılmadan evvel faydalı bilgilerdi, şimdi ise yapılacak en doğru şey güvenilir referansı sağlam ekspertiz merkezine aracı götürmek, mesela aks körüğünü anlamak için sadece 180 derece direksiyon çevirmek yerine aracı lifte aldıklarında sadece körüklerin durumu değil aracın tamamen alt takım ve motorun yağ kaçağı durumu ve alttan darbe alıp almadığı kontrol edilebilir...

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri