İnternetten Oto Alımında Nelere Dikkat Edilmeli?

    
İnternetten İkinci el araç almak isteyenler dikkat!. İnternetten araç almak  ne kadar güvenlidir? Almak istediğim otomobilin geçmişi hakkında bilgiyi nereden alabilirim? Taksitli alışveriş imkanı var mı?

 
Günümüzde bir çok eşya ve hizmet artık internet aracılığıyla verildiği gibi bu uluslararası ağ aynı zamanda bir çeşit ikinci el araba pazarına da dönüşmüş durumda. bir çok kişi artık istediği arabayı çeşitli siteler aracılığıyla veya kendi sitesi ile internet üzerinden pazarlıyor veya alım yapıyor. Örneğin sahibinden.com, arabam.com, araba.com gibi bir çok satış firmaları bunlardan bazılarıdır. Bu sitelerden çok fazla kişi alış-veriş yapmaktadır.  Genel bir bakışla bahsi geçen sitelerle ilgili bir sorun görünmüyor ama bu hiçbir zaman asla problem yaşamazsınız anlamına gelmez. Zira ülkemizde her konuda her yerde var olan hilekarlık ve dolandırıcılık olayları bu konularda da maalesef var. Lakin tamamen niyeti bozuk kişiliklerden kaynaklanan olaylar olarak nitelendirilmelidir. yukarıda sayılan site yöneticileri zaten sürekli bu gibi konularda gerekli olan uyarıları yapmaktadırlar. Mesela ne gibi olaylar yaşanıyor; İlk başta bir çok ilanda araçlar olduğundan daha farklı bir şekilde reklam ediliyor. Örneğin otomobilimde kaza boya vesaire asla yoktur yazııyor. Fakat aracı almak için yanına gittiğinizde ise araçta söylenenden fazla miktarda boya, değişen ya da hasarlı yerler var olabiliyor. Eğer bir de siz bunu neden bana önceden haber vermediniz ya da neden o şekilde reklam yaptınız diye soracak olursanız bende bilmiyordum ya da yok öyle bir şey gibi sözlere muhatap oluyorsunuz. Ki bir de şehir dışından kalkıp geldiyseniz vay halinize çünkü orada yapacağınız bir şey kalmıyor ve ilan sahibine de herhangi bir yaptırım gücünüz yok, perli perişan gerisin geriye dönüyorsunuz. Ve bu sahtekarlıktan dolayı  yaptığınız masraf ve zaman kaybıyla başbaşa kalıyorsunuz.





Bu konuda uygulanan başka bir yöntem yine araçla ilgili çok çekici bir ilan yayınlanıyor ve siz tamam alıyorum diyorsunuz ama bir de bakıyorsunuz satıcı ağız değiştirip başka taliplerin olduğunu belirtiyor ve o yüzden hesabıma kapora bedeli olarak para yatırın ki alış-verişin adını koyalım diyerek satıcılardan para istiyorlar. Böyle bir durumda da karşınızda bir muhatap bir şikayet merci olmuyor ve yatırdığınız para öylece gidiyor. Tabiki burada bahsettiklerim bütün ilanları değil bunlardan belki az bir kısmından bahsetmektedir.
Yukarıda anlatılan durum için ne gibi bir tedbir alabiliriz. Bunun cevabı basit. Kesinlikle hiç bir şekilde alacağımız araba için kapora yatırmayınız. Eğer mümkünse aracınızı uzak değil de yakın bölgelerden alınız. hem zamanınızı hem paranızı riske atmanıza gerek yok

Yukarıda sayılanların dışında Otomıbil firmaları ve yetkili araç satış bayilerini de tercih etmenizde fayda vardır. Çünkü bu tür bayii ve firmalarda araçların ekspertiz raporları yüksek oranla doğru çıkmakla beraber 2. el araçlara kendi bünyelerinde tıpkı 0 km araçlar gibi garanti hizmeti de sunmaktalar. Ayrıca yaşayacağınız sorunlarda karşınızda bir muhatap bulabilirsiniz. Böyle bir durumda da rasgele internet ilanından alacağınız araçlara oranla daha avantajlı bir duruma geçmiş olursunuz. Ne varki açık oto pazarlarına; eğer araç almak için açık oto pazarını tercih edecek olursanız öncelikle yine karşınızda alış-veriş yaparken muhatap olabilecek firmaları tercih etmenizde sizin yararınıza olacaktır. Almak istediğiniz ya da beğendiğiniz bir araç olursa satıcısından gerekli bilgileri aldıktan ve fiyatta anlaştıktan sonra satıcıya aracı ertesi gün yetkili bir servise veya varsa tanıdığınız araçtan anlayan bir tanıdığınıza göstermek kaydıyla alacağınızı belirtin. Hatta aracı yetkili servislere gösterirken belli bir bedel alınmaktadır. Araç satıcının dediği gibi çıkmazsa bu bedeli satıcının ödemesi konusunda da anlaşın.

Ülkemizde açık oto pazarları  genellikle hafta sonları kuruluyor. Bu yüzden aracın noter satışını alma şansınız olmadığı için kesinlikle ve kesinlikle aracın bedelini ödemeyiniz. Yapacağınız şey alış-verişin adını koymak için küçük bir meblağ kapora vermek olmalıdır. Gelelim aracın geçmişini sorgulamaya eğer araç günü gününe servise girip tüm bakımlarını yetkili serviste yaptırmışsa az önce belirttiğim gibi yetkili bir servise giderek belli bir bedel karşısında aracın tüm geçmiş bakım, kaza veya boya detaylarını alabilirsiniz. Şunu da unutmayın ki piyasadaki araçların hepsi servis bakımlı olmayabilir ve böyle durumda servis bilgisini tam olarak alamayabilirsiniz. Servisler genelde araçları servis kayıtlarından değerlendirdikleri için bazen gerçek ekspertiz raporu alamayabilirsiniz. Böyle durumlarda aracı kendi tanıdığınız özel servis ya da bir ustaya gösterebilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bu arada taksitli satışlara da değinmemiz gerekiyor. Zamanımızda 2. el araç satan oto galericilerinin çoğu kredi kartına belli bir miktara kadar taksit yapmaktadır. Bunun dışında gerek kurumsal çalışan galericiler gerekse yetkili satış bayileri kullanmak istediğiniz meblağ kadar sizin adınıza işlemleri gerçekleştirmek suretiyle taşıt kredisi de çıkartmaktadırlar.

güvenli ve keyifli sürüşler...

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri