Arabalarda Akü Takviye Nasıl Yapılır?


Zaman zaman herkesin başına gelebilecek olan farları uzun süre açık unutma nedeniyle veya başka sebeplerle akünün boşalmış olması nedeniyle motorunuzu çalıştıramama sorunu ile karşı karşıya kalmanız durumunda başka bir aracın aküsünden bir takım araç ve yöntemlerle kendi otomobilinizin aküsüne enerji aktarmak suretiyle yapılan işleme günümüzde akü takviye veya akü şarj etme adı verilmektedir.

Akü Nasıl Şarj Edilir ?

Doğru yapıldığında herhangi bir sorun çıkarmayan bu işlemde eğer yanlışlık yapılırsa aracınızda çok ciddi ve tamiri epey masraflı arızalar meydana gelmesi olasıdır.



Akü Takviyesinin Doğru Yapılması İçin?

Aküye takviye yaparken yapılması gereken işlemleri bir kaç maddede sıraladım. En başta akü şarj cihazının nasıl kullanılır bilmek lazım.

1. Hem takviye yapılacak akünün hem de takviye yapacak akünün aynı ampersaat olması doğru olandır. Bunu teyit etmeniz için akülerin üzerine bakınız. Eğer o bilgiyi bulamadıysanız aracınızı riske atmayınız.

2. Araba takviye yaparken iki aracın bir biri ile temasından kaçınmak gerekir. Aksi takdirde kablolardaki elektrik akımı araçların bizzat kendileri üzerinden de gerçekleşir ki tehlikeli durumlar oluşabilir.

3. Araçta marş motorundan başka aküyle çalışan başka bir özellik ya da aksesuarın olmadığına veya kapalı olduğuna emin olmalısınız. Bunlar genellikle farlar, müzik çalar vs. olabilir. Bunlar araba aküsü şarj etme konusunda gözden ırak tutulmaması gereken bölümlerdir.

4. Takviye kablolarını akülere bağlama esnasında, kablosunun pozitif (+) ucunu (kırmızı) boş akünün pozitif (+) ucuna, diğer ucuysa takviye alınan aracın pozitif (+) ucuna bağlayın. Kablonun negatif (-) ucunu da (siyah) yükleme aküsünün negatif (-) ucuna bağlayın. Siyah kablonun negatif (-) ucunuysa hareket etmeyen ve metal özellikte olan herhangi bir nesneye veya silindir blokuna yerleşmesini sağlayın. Kabloyu boş akünün eksi (-) terminaline bağlanması doğru değildir. Çünkü aküden kıvılcım meydana gelme ihtimali vardır.





5. Söz konusu bağlantıları doğru bir şekilde ve dikkatle bağladıktan/tutturduktan sonra elektrik veren aracın aküsü zayıfsa, o aracın motorunu çalıştırın ve çalışır vaziyette bekletin.

6. Diğer aracın motoru eğer ilk denemede çalışmaz ise kuru akünün şarj edilmesi ve akım alabilmesi için bir süre bekleyip tekrar işlemleri tekrarlayın.

7. Bundan sonra artık şarj edilen aracın motorunu da çalıştırabilirsiniz. Motoru çalıştırmanızın ardından şarj kablolarını acil çıkartmayı düşünmeyin bunun yerine yaklaşık 5 dakika kadar motorunuzun 2000 devir civarında çalıştırarak bekleyin.

8. Beklemenin ardından takviye kablosunu dikkatle çıkartın. Öncelik olarak negatif (-), sonra da pozitif (+) kablo uçlarını olmak üzere yapın.

9. Akünüzü mümkünse aracınızı durdurmadan kontrol edilmek üzere servise götürerek kontrol ettiriniz. Yoksa aracınızı bir müddet kullanarak akünüzün şarj olmasını sağlayın.

Bu yazımızda size akü şarjı nasıl yapılır özetle anlatmaya çalıştık. Eğer Faydalı olamadıysak mutlaka bir bilenden yardım alınız. Evde akü şarj etmek her ne kadar basit bir işlem gibi görünse de küçük yanlışlar büyük problemlere yol açabilir unutmayın.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri