Araba Sürerken Nereye Bakmalı?

Ehliyet adayları ve otomobil kullanmayı henüz öğrenmiş kişilerin ilk zamanlarda dikkat etmesi gereken bir çok önemli husus vardır. Bunlardan biri de trafikte iken gözlerini nereye odaklayacağı yani hangi yöne ne zaman bakması gerektiğini bilmesidir. Bunun için araç sürmenin sadece gaz ve fren pedallarına basmak ve vites değiştirmekten ibaret olmayıp bunlarla birlikte trafikte karşıdan gelen diğer araçları takip etmek, seyredilen şeridin doğru olması ve şeritten ayrılmama, dikkatin dağılmasına neden olacak diğer durumlardan kendini koruma gibi eğitimlerin de verilmesi gerekiyor.  Bütün bu özellikler de ancak doğru bakış açısını kazandırdıktan sonra mümkün olan özelliklerdir.

Yeni otomobil kullanmaya başlamış kişilerde görülen tipik özellik çoğu zaman önde ilerleyen diğer otomobil ya da araçlara odaklanmak ve trafikteki diğer unsurlara dikkat etmemek şeklinde görülmektedir.  Bu durum oldukça hatalı ve tehlikeli sonuçlar ortaya çıkarabilecek bir nitelik taşır. Ancak tehlikeli olduğu kadar da - yeni şoförler için - doğaldır. Tehlikeli olan şey aslında bu doğallığın alışkanlık haline getirilip bir sürüş stratejisi olarak insan beyni tarafından benimsenmesidir. Bu durumun sürüş tecrübesi arttıkça giderek azalması ve en sonunda tamamen ortadan kalkması beklenir genellikle. Çünkü zamanla insandaki tedirginlik azalacak bir yandan da tecrübesi artacaktır.


Doğru otomobil kullanmak aslında vücudun tüm organlarında gerekli koordinasyonun sağlanması ile gerçekleşebilecek bir durumdur. Bu organlar çoğunlukla eller, ayaklar ve gözlerdir. Ancak diğer algı organlarının da verilerini aynı anda sürüş tecrübesine ekleyebilirseniz ciddi anlamda yol almışsınız demektir. Örneğin diğer araçlardan gelen korna sesleri, araçtan yada dışarıdan gelen kokuları da rahat bir şekilde algılamalı ve tehlikeli bir durum oluştuğunda anında önlem alacak refleksi gösterebilmelidir.

Ne olursa olsun gözleri sabitlemek trafikte tehlikeli bir harekettir. Zaman zaman trafikte rahat olduğunuz zamanlarda gözleri rahatlatmak adına hafif şekilde etrafa göz gezdirmek şoförlere daha fazla konsantrasyon sağlayabilir.

Sürücülerin çok güneşli günlerde, beyaz toprağın göz aldığı durumlarda yahut karlı havalarda güneş gözlüğü takması seyir esnasında gözlerin aşırı yorulmasını engelleyeceği için uygulanabilir bir davranıştır.

Araba kullanmak ellerin, ayakların, ve gözlerin, koordineli bir şekilde çalışması ile insan vücudunun tümümnün performans gösterdiği bir eylemdir. Dolayısıyla araç kullanırken görüş alanının, sürücüye bağlı olarak, arttırılması tecrübeyle kazanılacak bir durumdur.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri