Külbütör Nedir - Ne İşe Yarar

Külbütör otomobillerde motorun en önemli parçalarından biridir. Çünkü bu bölümde subapların açılmasını ve kapanmasını olanak tanıyan yay ve miller yer alır. Yağlama sistemine dahil olmasından dolayı bir kapakla kapatılır. Külbütör kapağı ne işe yarar diye sorulacak olursa, en önemli görevinin yağ sızmasını önlemek olduğunu belirtelim. Külbütörün en önemli parçaları: külbütör kapağı, sistemden yağ sızmasını engellemek amacıyla da külbütör kapak contası teşkil etmektedir. Külbütör kapağı yağ kaçırma arızası verdiği zaman mutlaka bir uzman tarafından bakımının ve tamirinin yapılması gerekmektedir.


külbütör, mekanizma, çalışır, nedir,
Kulbütör


Bu motor parçası, külbütör mili, supap sayısı kadar külbütör manivelası ile
manivelaların supaplarla karşılaşmasını sağlayan yay ve ara parçalardan meydana gelmektedir. Külbütör mekanizması, silindir kapağı üzerinde yer alır.

Külbütör mili çelik alaşımından yapılmış, içi boşaltılmış ve iki başı tapalar ile
örtülmüştür. Mil üzeri sertleştirilmiştir. Mil üzerinde her manivela için yağ deliği bulunur.
Külbütör manivelaları dökme demir veya çelik dökümden yapılırlar. Supapları karşılayabilmesi için değişik eğimlerde yapılmışlardır. Külbütör manivelası üzerinde supap
ayarını yapabilmek üzere bir ayar vidası olur.

Külbütör arızaları en zor tahmin edilen arızalar arasında yer almaktadır. Bunun nedenlerinden biri arıza verdiğinde diğer parçaların arıza vermesine benzer işaretler verir ve arızayı tespit edecek kişinin işini oldukça zorlaştırır. Başka bir sebep de arızalandığı hemen kendisinden kaynaklanan bir arızayı hissettirmemekte bunun yerine belli bir müddet aşınma yaşandıktan sonra arızaya dair işaretler ortaya çıkmaktadır. Bundan dolayı artık arıza tespit edildiğinde genellikle arızayı gidermek ve tamir etmek için geç kalınmıştır ve külbütör yada parçalarının değişimi hatta külbütör arızasından kaynaklı diğer parçaların arızası nedeniyle başka parçalarla birlikte değişimler gerekebilir. Hem parça olarak hem de iş gücü olarak oldukça pahalı bir işlem olduğu için ciddi maliyetler de çıkarabilmektedir. Bu yüzden arıza takibine ve araç bakımlarında dikkat etmekte fayda vardır.

 
 
 
 


2 Yorumlar

  1. bu külbütör kapağı nasıl arızalara neden olur.Bilgisi olan paylaşsın lütfen.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri