Viraj Alma Teknigi



 Virajları doğru almak için yapılması gerekenler:

 Bilmemiz gereken ilk kural "yavaş gir - hızlanarak çık" diye ifade edilen ve yapılan genel hatanın tersine otomobili virajın alımı sırasında değil, henüz viraja varmadan yavaşlatmayı hedefleyen en temel kaidedir.

    "Önce dış -sonra iç- tekrar dış" diye bilen diğer bir kaide de virajı dönülmesi mümkün en geniş açıyla dönebilmemizi ve bundan doğan sebeple de arabanızın yere daha fazla tutunmasına katkı sağlamayı hedefler.

Yukarı da bahsi geçen her iki ifade de doğru viraj almanın mantığını anlatmak için ortaya dökülmüştür ve sizle birlikte diğer araçların da seyir halinde olduğu normal trafikte uygulanması kaza yapmanıza sebep olabilir. Bu sebeple aslında bilmeniz gereken en temel kural şudur: tuninglinx yani günlük trafikte size ayrılan yol çizgilerine kesinlikle uymanız gerektiğidir.

doğru viraj alma


Viraj Alırken Yapılan En Bilinen Hatalar:

 Viraj alırken yapılan hataların başında, viraja otomobilin yere tutunma sınırlarını zorlayacak bir hızla girip daha sonra henüz virajdan çıkmadan freni kullanmaktır. Tecürbeli sürücüler hemen diğer araçlarla birlikte viraja girdiğinde bir çok şöförün hızını ayarlayamamaktan ötürü neredeyse viraj çıkışına kadar fren lambalarının yandığını dehşetle izlerler. Bunun, şüphesiz ki viraj alımında uyulması gereken belli kuralları uygulamamaktan kaynaklanan nedenleri vardır.

 Fren noktasında otomobilin bulunduğu yanlış konum ve hızını ayarlayamamaktan ötürü, virajın orta noktası olan apex’te viraj açısının ne kadar keskinleştiği rahatlıkla görülmektedir. Sonuç olarak bu noktada aracı neredeyse durma noktasına varacak kadar yavaşlatmak mecburi hale gelmektedir.

 En Doğru Şekilde Viraj Nasıl Alınır:

 Virajı kolayca almak için birden fazla etkenden söz etmemiz gerekmektedir. Örneğin yolun karşı kısmının görünmesi ya da görünmemesi, zeminin ıslak ya da kuru olması, gece ve gündüz farkı, yolun genişliği ve eğimi gibi durumlar mutlaka viraj alımını etkilemektedir. Ancak, her koşulun uygun olduğu varsayımından hareketle doğru viraj alımını en güzel şöyle ifade etmeliyiz.





 Doğru viraj alımında sürüş çizgisi "önce dış -sonra iç- tekrar dış" şeklinde olmalıdır. Viraja dıştan, yani sağa dönen virajlarda yolun soluna yanaşarak, sola dönen virajlarda ise yolun sağına yanaşarak dönmek esastır. Otomobili viraj içerisinde yavaşlatmak yerine, gerektiği kadar vitesle birlikte hız düşürülerek otomobilin lastikleri yere tam olarak tutunabilecek şekilde viraja mümkün olduğunca dıştan girilir. Yani, otomobil viraja daha girmeden yavaşlatılması tamamlanmış olmalı ve bu hız, şekilde "apex" olarak nitelenen virajın orta noktasındaki hız dahil, virajın tümündeki en düşük hız olmalıdır. Fren ancak viraja giriş noktasından önce otomobili yavaşlatma maksadıyla kullanılmalıdır, viraj içinde frene basılmaz.

 Fren noktasından itibaren otomobil virajın içine yönlendirilerek apex’e kadar kontrollü bir şekilde gaz verilir (hız belirli bir miktarda artırılır). Orta noktada (apex’te) otomobile uygulanan merkezkaç kuvveti maksimumdadır. Bu nokta aynı zamanda virajın en içten dönüldüğü noktadır.
Virajın en iç konumunda bulunulan apex’te virajın uzak olan dış noktası hedeflenerek otomobil gaza oturtulur. Ancak gaz verirken otomobili kasmak ve lastikleri zorlamak yerine hem motorun daha çabuk hızlanması hem de lastiklerin soğuyabilmesi için bir an evvel düzelterek aracı gerektiği kadar dışa bırakmak gerekmektedir.

Virajlarda Ne Yapmalı ?

Otomobilin gücünü ve çekişini göz ardı ederek yapılması gereken en önemli şey viraja girmeden önce yeterli yavaşlamanın gerçekleşmesidir. Önemli olan virajdan hızlı girip çıkmak değil sağ girip sağ çıkmaktır. Bunu belleyen hafıza zaten yukarıda saydığımız kuralları yerine getirecektir.

 Otomobilin cisn, model, marka, büyüklük ve genişliğine bakılmaksızın, viraja girmeden önce, yavaşlamayı dört tekerleğin de aynı yöne doğru hareket ettiği bir zaman yapmalıyoz. Bir diğer nokta de en doğur dönüş vites ayarını yapmış olmamızdır. Bu andan sonra, yani direksiyonu viraj yönüne çevirdikten sonra, iki elimizle direksiyonu sıkı sıkı tutarak, dengeli bir gaz koordinasyonu ile viraj içinde hızımızı apeks noktasına (virajın çıkış noktası) kadar sabit tutmaya çalışıp, daha sonra hızımızı artırabiliriz.



Arkadan İtişili Otomobil Virajdayken

Arkadan itişli bir otomobil ise, ideal dönme süratinin üstünde bir hızla viraja girerse, viraja girerken kafadan, viraj çıkışında arkadan kaymaya başlar.
Arkadan itişli otomobilde ise olay çok farklı gelişir, otomobil kaymaya başladığında -ki bu kayma arkanın kopması şeklinde olur- otomobili tam ters istikamete çevirerek, yani kontra vererek dengeli veya gerekli ise tam gaz vererek yolda tutmaya çalışmalıyız. Bu arada her ne olursa olsun asla paniğe kapılıp ayağımızı gazdan çekmemeliyiz. Ayağımız asla frene gitmemeli, aksi halde telafisi imkansız sonuçlarla karşılaşabiliriz.

Dört Çeker Otomobil Virajdayken

Dört çeker bir otomobil, ideal dönüş süratinin üstünde bir hızla viraja girdiğinde, viraja girerken önden çekişli otomobil gibi davranır yani kafadan kayma eğilimi içindedir, viraj çıkışında ise arkadan itişli bir araç gibi arkadan kayar.
Dört çeker araçlarda, hem ön hem de arka tekerleklerin tahrik gücüne sahip olması nedeni ile virajda ön tekerleklerin dönüş istikametine çevrilmesinden sonra, arka tekerleklerin de itmesi sonucu otomobil önce kafadan kayar, sonra da dört teker birden yanla¤¤¤¤¤ kaymaya başlar. Ama dört çeker özelliği bütün bunlardan sonra ortaya çıkarak, otomobil ne kadar central kayarsa kaysın kendi imkanları ile yolda kalmayı başarır. Burada sürücünün ekstra bir beceri göstermesi gerekmez.
Dört çeker otomobiller, önce kafadan, sonra arkadan, daha sonra da central, yani tümden kaymaya başlar. Bu durumda otomobili dengeli gazla yolda tutmaya çalışmalıyız. Dört çekerlerde ayağınızı asla gazdan çekmeyin. Otomobil zaten kaydığı yere geri gelecek ve yola dönecektir. Dört çeker bir otomobil de diğerlerine kıyasla ayak gazdan kaldırılmadığında, sürücüye daha az iş düşer. Ancak ayağınızı gazdan kaldırdığınız anda dört çeker otomobiller diğer otomobillere oranla iki, hatta üç diferansiyel taşıdıkları için ve daha ağır olduklarından, ağırlık transferi daha yüksek kilolarda meydana gelir ve viraj içinde yapacağınız hatalar diğer otomobillerden çok daha tehlikeli sonuçlara yol açar. Dört çeker otomobilim var, her koşulda dönerim derseniz çok yanılırsınız. Dört çeker bir otomobilde kontrolu yitirdiğiniz zaman geri dönüş çok daha zor, hatta zaman zaman imkansız olacaktır.

 Biz otomobillerin süratlerinden söz ederken, belirli limitler dahilinde konuşuyoruz, normal bir kayma anını düşünüyoruz. Bu limitlerin geçilmesinden sonra meydana gelecek kaymalarda, gaza bassanız da basmasanız da, ne yaparsanız yapın sonuç değişmez. Bizim belirttiğimiz olaylar, optimum hızın biraz üzerinde meydana gelen, kurtarılabilir kaymalar için geçerlidir.
alıntı...

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri