Ilk Turk Otomobili "Atilla"

Otomobil Atilla

Ülkemizin nice senelerdir hayalini kurduğu, politikacılarımızın bir çok seçimde malzeme yaptığı milli otomobil üretimini Kazakistanlı yatırımcılar gerçekleştirdiler. Kendi öz kaynaklarını kullanarak üretilen otomobilin detayları hakkında elimizde fazla veri bulunmuyor ama Kazaklar yerli otomobilin ismini ünlü Türk Liderlerinden "Atilla" olarak belirlediler.


otomobil
ATİLLA


Kazakistan sanayisi tarafından üretilmiş olan Atilla, hem Kazakistan'ın hem de Türk dünyasının ilk milli otomobili olarak tarihte yerini aldı ve bir başlangıç olarak kabul edildi.

Kazakistan'da milli otomobil projesinin tarihi 20 yıl öncesine dayanıyor. İlk olarak 1993 yılında kendi otomobilini üretme kararı alan Kazaklar on yıl boyunca bu üretimin alt yapı çalışmasına yoğunlaştılar. 2003 yılında tasarımı tamamlanan otomobilimizin imalatı ise bu yıl gerçekleşti.

Atilla ilk olarak ülke içerisinde değerlendirilip satışa sunulacak, yapılacak değerlendirmelerin ardından ise ihracatı yapılmaya başlanacak.





ATİLLA KİMDİR?

Ünlü Türk Hükümdarlarından Attila (d. 406 – ö. 453), Hun İmparatorluğu’nun en kudretli liderlerindendir. Babası Muncuk Han’dır. Amcası Rua, onu babası öldükten sonra bozkırda tek başına yaşamaya çalışırken buldu ve yanına aldı. Vizigotlara karşı Roma İmparatorluğu’yla ittifak yapan Attila, bir süreliğine Roma’ya Flavius Aetius’un davetlisi olarak gitti. Her şey iyiye giderken, Rua’nın ölüm haberini aldı. Geri dönerek kardeşi Bleda ile birlikte Hun İmparatorluğu’nun ortak hükümdarı oldu. Bleda 445 yılında öldü.Bu durum Attilanın tek başına Hun hükümdarı olmasını sağlamıştır. Daha sonra aşık olduğu esir kızla (Nakara) evlenen Attila’nın bir oğlu oldu, doğum sırasında eşi Nakara hayatını kaybetti.

Avrupa kıtasının üçte ikisinden fazlasına hakim oldu ve devletin sınırlarını Asya’ya taşırdı. Hükümdarlığı boyunca ordusu ile Batı ve Doğu Roma imparatorluklarını sık sık istila eden Attila, Orta Çağ kaynaklarında acımasızlığı ile anılır. Bu nedenle de Avrupa dillerinde Atilla “Tanrı’nın Kırbacı” (İngilizce: Scourge of God, İtalyanca: Flagello di Dio, Fransızca: Fléau de Dieu) olarak anılır.

Attila 453 yılında son eşi tarafından gerdek gecesi öldürüldü.

atilla

Darısı kendi ülkemizin başına diyoruz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri