Trafik Sigortasında Neler Değişecek?

Hazine, Trafik sigortasının şartlarını değiştiriyor


Habere göre yayınlanacak yeni yönetmelikle zorunlu trafik sigortası primlerinde ve şartlarında ciddi değişiklikler olacak.

Yeni yönetmeliğe göre firmaların hasarsızlık indirimi olmayacak ve primleri değiştirmek için bir ay önceden harekete geçilecek. Yeni taşıtlar mali kayıplı kazalarda üç yıl süresince değer kaybetmeyecek.




Yeni bir yönetmelik taslağı hazırlayan Hazine müşteşarlığı, araçların trafik sigortasının hem primlerinde hem de şartlarında yapmayı uygun bulduğu bazı tadilatları, geçen bir kaç hafta içinde sigorta şirketlerinin de görüşünü almak üzere harekete geçti. Sırada yeni trafik sigortası yönetmeliğinin yayınlanması planlanıyor.

Firmalar Primleri Gereğinden Fazla Yükseltiyor?Tüketiciler uzun süredir sigorta firmalarının primleri fahiş fiyattan belirlediklerinden yakınmakta. Trafik sigorta şirketleri ise trafik sigortasında hem teminatların hem de hasarların çok fazla olması nedeniyle geçtiğimiz yıldan itibaren primleri ciddi anlamda artırdıklarını söylüyorlar. Bu durum ise    tüketicililerin tepkisine neden oldu. Hem sigorta şirketlerinin hem de tüketicilerin artan şikayetleri üzerine de Hazine, yeni bir yönetmelik hazırlayarak, trafik sigortasının şartlarında önemli değişikliklere gitti. Nelerin değiştiğine geçmeden önce, bugün trafik sigortasında sistem nasıl işliyor, Şimdi sistemin nasıl işlediğine birlikte göz atalım.





Primleri Belirlemede Önemli Değişiklikler Yapıldı.Sisteme göre Hazine;Trafik sigortasında teminatları  sigorta şirketleri ise primleri belirliyor. Sigorta Şirketler Senenin başında, O sene içinde uygulamayı düşündükleri trafik sigortası primlerini Hazine’nin onayına sunuyor. Bu primlerden sürücülere uygulanacak hasarsızlık indirim oranı ile hasara göre prim artış oranını ise yine Hazine belirliyor. Buna göre; ilk yıl hiç hasar olmazsa yüzde 10, ikinci yıl hasar olmazsa yüzde 15 ve üçüncü yıl hasar olmazsa yüzde 20 oranında hasarsızlık indirimi uygulanıyor. Hasar durumunda ise; birinci hasarda yüzde 20, ikinci hasarda yüzde 40 ve üçüncü hasarda yüzde 60 oranında primler artırılıyor. Dediğim gibi bunlar, Hazine’nin belirlediği ve kanunda yer alan oranlar. Yine, Hazine tarafından şirketlere tanınan en fazla prim artış oranı ise, yüzde 250…

Buradan çıkan sonuç: sigorta şirketi trafik sigortası primini, maksimum yüzde 250 artırma yetkisine sahip, bunun üzerine çıkamaz. Anlayacağınız, primler her ne kadar şirketler tarafından serbestçe belirlense de artırım ve indirimin ne kadar olabileceği ile ilgili aralıkar hazine tarafından ortaya koyuluyor. Buna Yarı serbest uygulama adı veriliyor.

Artık Primler İnternetten Takip Edilebilecek.Yıllardır sistem bu şekilde işlemeye devam ediyor. Şimdi de Hazine’nin yaptığı değişikliklere bir göz atalım.

* Yeni yönetmelik ile birlikte Trafik Sigorta Şirketleri, primleri belirlerken tamamen serbest olacaklar. Bir anlamda hasarsızlık indirim oranların kalkmasıyla yüksek fiyatlar da ortadan kalkmış olacak. Bununla birlikte Maksimum artış oranı da olamayağı için şirketler; kime, hangi oranda hasarsızlık indirimi uygulayacaklarını tamamen kendi özgür iradeleri ile seçebilecekler. Hasar yapan sürücülere de istedikleri oranda artış yapabilecekler. Trafik sigortası teminatlarını ise yine hazine belirleyecek.

* Bir yeni uygulama da sigorta şirketleri için, uygulayacakları trafik sigortası primlerini web siteleri ile açıklamaya ilan etmeye mecbur bırakılmaları. Açıkçası; Şirketler, internet sitelerinde, trafik sigortası sorgulama için bir sayfa oluşturacak. Araç sahipleri İstedikleri bilgileri öğrenip en ekonomik ve en kaliteli firmaları seçecek ve firmalar arasında daha güzel bir rekabet ortamı oluşacak.

Keyifli ve Güvenli Sürüşler...

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri