Otomobillerin Yaz Bakımı Nasıl Yapılır?


Ülke insanı olarak genellikle araç bakımlarımızı kış başlamadan hemen önce yaptırırız ve eğer önemli bir problem oluşmazsa bir dahak kış başlangıcına kadar bu işle uğraşmak aklımıza gelmez. Hâlbuki bu durum oldukça sorunlu bir yaklaşım. Soğuk ayların olumsuz yol şartlarında yıpranan aracı, yaz boyunca sorunsuz kullanmak istiyorsanız, sıcaklar başladığı zaman güzelce bir bakım yaptırılmalıdır. Gerçekten önemli bir durumdur bu. Hepsi bir yana, sıcak, toz, dur-kalklı trafiği aracınızı kesin olarak performanstan düşürür.


bakım
Araçlarda yaz bakımı






Örneğin, klima normal koşullarda sorun çıkarmayan bir yapı ancak sıcak havada çalışmayabilir. Sistemi kalifiye bir teknisyene baktırmak iyi bir fikir.

Soğutma sistemi; sıcak havalarda otomobilin en önemli sorunlarından birisi motorun hararet yapmasıdır. Araçlardaki soğutma sistemi iki yılda bir tamamen boşaltılıp yıkanarak gözden geçirilse iyi olur. Bu bakımda, soğutma sıvısının durumu ve konsantrasyonunu kontrol ediniz ve seviyesi eksilmişse ilave edilmeli. Yine aynı sisteme ait kayışların, kelepçelerin ve hortumların gevşek olup olmadığı kontrol edilmeli.

Motorunuz iyi bir performans sergileyebilmesi için yakıt filtresi ve hava filtresinin de gerektiği zaman hatta toz durumuna göre daha erken değiştirilmesi gerekir. İyi bir servise uğrayıp aracın kalkışında, rolanti ayarlarında, avans ayarlarında bir problem olup olmadığını gözden geçirtiniz. Bir problem varsa giderilmesini sağlayınız.

Bir sonraki aşama motor yağı ve yağ filtresini aracınız için belirtilen süreler dolduğunda mutlaka değiştiriniz. Yaz bakımı için bunları bir miktar öne alabilirsiniz. Mutlaka eğer değişim tarihi yakın bir tarihte ise, değişimi yolculuğa çıkmadan yaparsanız güvenliğiniz açısından faydanıza olur. Hatta kullanacağınız araçın yükü fazla ise veya seyahatiniz gerçekten uzun sürecekse bunu özellikle yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Otomobillerde bulunan cam silecekleri, yalnız kış aylarında değil pek tabii yaz seyahatlerinde de son derece elzemdir. Geçtiğiniz yollarda yağmur, çamur bulunabilir. Eğer silecekler iyi çalışmazsa göz yorulması vb rahatsızlıklarla birlikte güvenliğiniz zarar görme ihtimali ile sizi karşı karşıya bırakır.Değişmesi geren silecekleri kış için bekletmeyiniz. Uzun yol için cam silin yedeğini de yanınızda bulundurursanız iyi olur.

Otomobillerde güvenliğin püf noktalarından biri de frenleme sisteminin iyi çalışıp çalışmaması. son zamanalarda üretimi yapılan otomobillerin bir çoğunda kullanılan diskli fren balatalarında, balatalar yenilenecek noktaya gelene kadar aşındığında tiz bir şekilde ötme sesi çıkartan bütünleşmiş aşınma gösteren işaretler yerleştirilmiştir. Sürüş sırasında bu sesi hissederseniz balatalara veda vakti gelmiş demektir, en kısa zamanda bir yetkili servis tarafından değiştirilmesi gerekir.

Bakımın en önemli noktalarından birini lastiklerin bakımı oluşturur. Lastikleriniz eski ise o şekilde asla yola çıkmayınız. Aracınızda lastik olarak kış lastiği bulunuyorsa yaz lastikleri ile yer değiştirmeleri gerek. Bir de yedek lastiğinizi teftiş edin ve kullanıma hazır olarak yola çıkın. Lastik basınçlarını sadece uzun yola çıkarken değil özellikle yaz aylarında ayda bir kontrol ettiriniz. Lastik değiştirme tarihi yaklaşmış olabilir, bakın ve uzun yola çıkmadan değiştirin kafanız rahat olsun..

Yaz ayları yaklaşırken akülerinizi de kontrol ettirmeyi unutmayınız. Sıradan bir şöförün yapabilecekleri sadece tüm yüzeyleri temizlemek, kablo başlarını ve kutup başlarını tel fırça ile fırçalamak, , bağlantıları sıkmak ile sınırlı kalabilir. Bakım gerektiren akülerde akünün içerisindeki sıvı seviyesini kontrol edebilir, eğer eksiklik görürseniz saf su ekleyebilirsiniz. Bu az bakım gerektiren akülerde uygulanmaz. Bu konuda şu uyarıyı yapmalı: Akü sıvısı elbiselerinize ve cildinize zarar vermemesine dikkat ediniz. Eğer sıçrayacak olursa, o bölgeyi, hemen bol bol su ile yıkamak lazım. Eğer uğraşamam sakarım diyorsanız mutlaka bir bilene yaptırın derim.

Gece yolculuğuna çıkın çıkmayın fark etmez aydınlatma sistemleri de mutlaka kontrol edilmeli. Özellikle uzun yollarda karşınıza uzun tüneller çıkma olasılığı vardır. Bunları düşünerek yola çıkın. Farlar üzerindeki böcek vs kalıntıları varsa ıslak bir bezle silin. Her ihtimale karşı; aracınızda küçük bir tamir çantası, ilk yardım çantası, seyyar bir lamba, yedek ampul ve fener ile mümkünse bir cep telefonu ve pilli radyo almanız size gerektiğinde pişmanlık yaşamanıza engel olur. Krikoyu da mutlaka arabada tutun ve önemsiz saymayın.

Toparlayacak olursak; Uzun yola çıkmadan çok önemli olan bazı değişikliklerin mutlaka yapılması lazım. Örneğin lastikler uzun yollarda hayati önem taşımaktadır. Kış lastikleri mutlaka çıkarılmalıdır. Ön Aks Sistemlerinin genel bakımının yapılması ve rot-balans ayarının kontrolü de hayati önem taşır.

Bugün burada otomobillerin yaz bakımına dair bazı genel açıklamalar ile yetinmek durumunda kaldık. Dileriz Otomobillerinizi trafik canavarına dönüşmeden, kurallara uyarak, karşıdaki insana saygı çerçevesinde Buradaki açıklamalar araçlara yönelik özel değil genel açıklamaları içermektedir. Aracınızı kazalarda kullanarak güvenli yolculuklar yaparsınız..

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri