Hava Yastıkları Ne Zaman Açılır?

Hava Yastıkları Ne Zaman Açılır? 

Bir araçta bulunan hava yastıklarının her çarpışmada, mutlaka açılması gibi bir şey söz konusu değildir. Hava yastıkları aracın kaza yapması anında çeşitli etkenlere bağlı olarak açılabilirler.
Bunlar
1. Çarpışmanın şiddeti
2. Çarpışma anındaki hız.
3. Çarpışma açısı.

Yan ve perde tarafında bulunan hava yastıkları yan darbeyi algılayan sensörler tarafından yukarıda belirtilen tüm şartlar yerine geldikten sonra açılacaklardır. Burada çarpışmanın şiddeti, insanların yara almasını önleyecek şekilde tasarlanmıştır. Aynı şekilde ön hava yastıkları da araç ön bölgeden şiddetli bir çarpışmayla karşı karşıya kaldığında harekete geçecektir. Bu şekilde hem gereksiz açılmaların önüne geçilecek ve araç sahibi gereksiz masraflara girmek zorunda kalmayacak, hem de doğru zamanda doğru hava yastıkları açılarak kişinin yaralanmasını veya can vermesini önleyecektir.

Eğer çarpışma çok şiddetli ise daha doğrusu araç ön bölgeden çok şiddetli bir darbe aldıysa yeni nesil otomobillerde can kaybını önlemek amacıyla yan taraflarda bulunan hava yastıklarının da açılmaktadır. Bu da o otomobili daha güvenli bir duruma getirmektedir. Aynı şey yandan veya arkadan gelen darbenin çok şiddetli olduğu durumlarda da gerçekleşmektedir.

Bazen yolun bozuk olması, veya kaldırıma çarpma gibi durumlarda da bu yastıkların açılabildiği görülmektedir. Bu durumda sürücüye düşen görev, aracı düzgün yollarda ve dikkatli kullanmaktır.

Aracın bazı küçük kazalara karışması sonucunda hava yastıklarının açılmaması, onun bozuk olduğu anlamına gelmemektedir. Araçta bulunan sistemler bu kazadan emniyet kemerinin kullanılması ile kurtulabileceğini düşündüğü için hava yastıklarını devreye sokmamıştır. Tabi sizler emniyet kemerini arkadan bağlamışsanız bunun için yapabileceği bir şey yok sistemlerin.

Hava Yastıklarının Açılmaması


Eğer araçta meydana gelen ani çarpma, yandan, önden veya arkadan değil de çaprazdan ise bu durumda bazen hava yastıkları açılmamaktadır. Çünkü hava yastıkları belirli açılardan gelen darbelere karşı sizin ne tarafa doğru savrulacağınızı hesap etmektedir. Aynı durum aracın devrilme durumunda da görülebilir. Çünkü bu gibi durumlarda açılacak yastıklar yolcu ve sürücülere ek bir koruma sağlamayacaktır.

Hava Yastığı Gazı

Hava yastığı sistemindeki hava bildiğimiz, soluduğumuz hava değildir. Bu hava dediğimiz şey “Sodyum Azide (NaN3)” isimli bir karışımdır. Bu, sistemin temel maddesi sayılır. İşte bu madde çok yüksek bir ısı aldığı zaman aniden molekülleri birbirinden ayrılır ve ortaya nitrojen gazı çıkar. Biraz ayrıntıya girilicek olursa 150 gram Sodyum Azide ısıtıldığı zaman, takriben 77 litre nitrojen oluşmaktadır. İşte, hava yastığını şişiren asıl madde, bu nitrojendir. Tehlike anında öndeki sensörlerden gelen komutla Sodyum Azide’nin aniden çok yüksek bir ısıya çıkartılmasının ardından açığa çıkan nitrojenler, çok hızlı bir şekilde hava yastığının büyüyerek sizi çarpmalara karşı korur.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri