Hyundai i40 Hakkında Herşey

Hyundai i40 1.6 GDI Prime


Eğer konfora yönelik bir Otomobil satın almayı düşünüyorsanızHyundai i40 sizin için yeterli bir otomobil olabilir. Hyundai Sonata’nın yerini alan bu model en başta Stationwagon karoserli versiyonu ile tanıtıldı. Daha çok Avrupalı müşteri kitlesine ulaşmayı amaçlayan bu model Almanya’da tasarlandı. Hyundai’nin yeni tasarım diliyle şekillendirilmiş model ülkemize sedan versiyonu ile geldi. 1.6 litre benzinli motor ve 1.7 litre dizel motor seçenekleri ile satılmaya başlanan i40’ın benzinli versiyonu sadece Prime donanımla satılırken, dizel versiyonu ise sadece Executive donanım seviyesiyle satılıyor. Motor hacminden dolayı vergi artışına katlanmak zorunda olan dizel versiyonun fiyatı bu sebepten dolayı iyice şişiyor fakat 1.6 GDI benzinli versiyon rakipleri ile benzer fiyat etiketine sahip.
 
 
 
 
Otomobilin  Güvenliği

Hyundai i40 stationwagon karoserli, 1.7 dizel GLS versiyonu ile girdiği EuroNcap çarpışma testinden 5 yıldız ile ayrıldı.
Önden çarpışmada i40’ın yolcu kabini stabil kaldı. Sürücü diz hava yastığının standart sunulduğu modelde, sürücünün diz, uyluk, karın alt ve göğüs bölgesinin yeterince korunduğu görüldü. Direksiyon kolonunun potansiyel tehlike oluşturduğu tespit edildi, ancak Hyunda bu parçayı değiştirerek bu sorunu ortadan kaldırdı. İ40 maksimum puanları yan çarpışma testinden elde etti. Yan direk çarpışma testinde ise i40 sürücünün göğüs bölgesinin yeterli korunduğu görüldü. Hyundai i40 koltukları arkadan çarpışmalarda etkili olan kamçı etkisine karşı iyi bir koruma sağladı. Hyundai i40, yetişkin korumada yüzde 92, çocuk korumada yüzde 86, yaya korumada yüzde 43 ve güvenlik asistanlarında ise yüzde 86 puan aldı.





Motor GücüHyundai i40 test aracımız Güney Koreli üreticinin 1.6 litrelik atmosferik benzinli motoru ile donatılmıştı. Kendisine benzer motorlar içerisinde en güçlülerinden biri olan 1.6 litrelik motor 6300 d/d’de 135 hp güç üretiyor. Değişken supap zamanlaması teknolojisine sahip olan motorun 164 Nm’lik torku 4850 d/d’de üretiliyor. Benzinli i40, 6 kademeli manuel bir şanzımanla satılıyor ve maalesef otomatik şanzıman opsiyonuna sahip değil. Ağırkanlı bir görüntü çizen i40, 11.6 saniyede 100 km/s hıza çıkıyor ve 197 km/s maksimum hıza ulaşabiliyor. Ara hızlanmalarda dikkatli olmayı gerektiren i40’ı devirli kullandığınız zaman performans açısından çok sıkıntı yaşamıyorsunuz ama ne kadar çok devir o kadar fazla yakıt tüketimi demek. Testimizin sonunda 8.9 lt/100 km ortalama benzin tüketen model için cimri denilemez.

Dış Görünüşü
Hyundai i40 heybetli dış görünüşü D segmentindeki benzerlerinden çok daha fazla ilgi çekici. Otomobilin ön kısmında yer alan tasarımı yenilenen i30 ile büyük benzerlik taşıyor. Hyundai’nin artık karakteristik bir özelliği olan altıgen ön ızgara ve desenli far yapısı bu araçta da kendisine yer bulmuş. İ40’ın sis farları sivri kısımları araca agresif bir görüntü katıyor. i40’ın boyutları aracın üzerinde durduğu 17 inçlik jantları bile ön plana çıkarmıyor. 4740 mm uzunluğundaki araç, segmentinin en kompakt modellerinden biri. Bu sınıfın en kısa modellerinden biri olan VW Passat’tan bile 2.9 cm daha kısa olan i40, Peugeot 508’den 5.2 cm, Opel Insignia’dan 9 cm, Ford Mondeo’dan 11 cm ve Renault Latitude’dan ise 15.7 cm daha kısa . Buna rağmen i40’ın 503 litrelik bagaj rakiplerindn çoğundan daha da iyi görünüyor.

Arabadaki Konfor ve Rahatlık Seviyesi:İşte Hyundai i40’ın en iddialı olduğu nokta. i40’ın çok geniş yaşam alanı 5 kişi yapılan yolculukları bile çok konforlu bir hale getiriyor. Arka koltuklarda sunduğu diz mesafesi çok başarılı. Koltukları yeterince konforlu olan i40, tüm ailenin ihtiyaçlarını karşılayacak kadar geniş bir bagaja ve saklama gözlerine sahip.
Otoyolda yeterince stabil sürüşe sahip aracın direksiyonu bir miktar hissizlik yaratsa da hız sınırlarını çok aşmadıkça rahatsız edici bir durum ortaya çıkarmıyor. Yüksek hızlara çıkıldığında ise direksiyonun biraz daha sertleşmesi gerektiğini hissediyorsunuz. ESP sitemini standart sunan i40’da yol tutuş konusunda sıkıntı yaşamanız için virajlara olması gerekenden çok daha hızlı girmeniz gerekli.

 İç Dizaynı
Hyundai i40’ın iç yapısı hyundainin diğer modellerinden çok da farklı görünmüyor. Üç kollu direksiyon simidi üzerinde yer alan telefon, hız sabitleyici ve ses sistemi kumandaları aynı şekilde yerini koruyor. Hyundai’nin favori rengi mavi ile aydınlatılmış göstergeler iyi okunuyor ve çok parlak bir yapıdalar. Aracın yol bilgisayarı gösterge grubunun ortasına yerleştirilmiş ve hoş grafiklere sahip. İç mekanda bol sayıda kapaklı eşya gözüne sahip araç elektronik bir el freni kullanarak yer tasarrufuna gitmiş. El freni butonunun hemen arkasında joystick benzeri bir görüntü oluşturmuş 3 adet buton bulunuyor. Aracın geniş ön konsolunda bir multimedya ekranı arayanlar hayal kırıklığına uğruyorlar çünkü Hyundai i40 Türkiye için böyle bir opsiyon maalesef sunmuyor. Sıradan görünen müzik sistemi USB, AUX ve Bluetooth üzerinden müzik çalabiliyor. Klimanın büyük tuşları kullanım kolaylığı sağlarken sıcaklık ayar tuşu alışkanlık gerektiren bir yerde. İç mekanda kullanılan malzemelerin kalitesi eski Hyundai modellerine oranla büyük bir gelişme kaydetmiş olsa da sınıfında çok daha iyi hissettiren rakipleri var. Bu konuda kendini daha da geliştireceğini umuyoruz.

Hyundai i40 artı olarak park manevralarını kolaylaştıran geri görüş kamerasını eklemiş ve görüntüyü geri vitese takıldığında devreye giren dikiz aynası ekranından izleyebilmeye olanak tanımış. Bu oldukça ilginç bir durum.









Hyundai i40’ın ülkemizde başarılı olması maalesef çok zor. Bu segment müşterisinin fikirlerini değiştirebilmeniz için radikal tasarımınız veya kullanışlı iç mekan yetmez. Daha büyük farklılıklar yaratmanız gerekir ama i40 maalesef başaramayacak. i40 satışlarında büyük pay sahibi olması beklenen 1.6 litrelik benzinli motor, rakiplerinin aşırı beslemeli motorları karşısında hem performans hem de yakıt tüketimi açısından zayıf kalıyor. Üstelik bu seçenekle birlikte Hyundai otomatik şanzıman seçeneği de sunamıyor. Dizel motorlu versiyon otomatik şanzımanı ile çok başarılı olabilirdi ama onun da fiyatı 100 bin lirayı aşıyor.
Hyundai i40 konfor beklentisi birinci planda olanlar tarafından tercih edilmeli. Aracın özellikle arka koltuktakiler için sunduğu yaşam alanı takdire şayan. Direksiyonunun hassasiyetini ve sürüş pozisyonunu çok beğenmesem de aracın kullanımı genel olarak kolay.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri