Otomatik Park Sistemi Nasıl Çalışır

Günümüzde bir çok araba markası müşterilerine artık araçlarına otomatik geri park sistemini eklemişlerdir.

Bu sistem sayesinde sürücüler en azından bazı sürücüler için bazen tam bir kabusa dönüşen paralel park yani duran iki aracın ya da nesneni arasına dikey pozisyonda arabayı yerleşirme konusunda büyük kolaylıklar sağlıyor. Aynı zamanda park için ayrılan zamandan da  tasarruf sağladığı söylenebilir.

Bu sistem nasıl çalışmaktadır?
Aracın ön tamponunda hem sağ hem de sol tarafta yerleştirilmiş sensörler vardır. Bu sensörler kullanılarak yapılır. Tabi ilk iş önce yine sürücüye kalır. Sürücü park etmek istediği yere gelince otomatik park sistemini çalıştırır ve bahsi geçen sensörler park edilecek yeri algılayarak işleme geçerler.

Sürücü Ekrandan hangi rotayı izleyeceğini ekrandan izleyerek uygun pozisyon aldıktan sonra aracını geri vitese alır. Bu aşamadan sonra artık direksiyon kontrolü sürücüden çıkar ve akıllı  park sistemine geçer. Sürücüye düşen şey sadece gaz ve fren ayarlamasını yapmaktır.
Araç otomatik olarak geri geri gelmesi gereken yere gelince sürücü bu sefer vitesi öne ya da B konumuna getirir ve yine direksiyon otomotik sistemde ve gaz ve fren pedalı sürücüde olduğu halde araç ön tarafa doğru uygun şekilde hareket eder. Yerin durumuna veya dar olup olmamasına bağlı olarak bu manevralar bir kaç kez daha tekrarlanabilir.

 Gerekli yere araç geldikten sonra sürücü sistemden çıkar.

Bu sistem otomobilde yer alan tekerlek hız sensörlerinden, direksiyon açı sensöründen, direksiyon tork sensörü vb. bir çok özellikten faydalanılır. Hepsinden bilgiler toplanır ve sistemde toplu bir şekilde yorumlanıp hassas bir şekilde değerlendirilir.

Sistem kolaylık yanında yakıttan, zamandan ve emekten tasarruf sağlarken aracın çarpma yada çizme gibi bir riski de olmamaktadır.

Keyifli ve güvenli sürüşler...



Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri