Herkesin Arabası Hakkında Bilmesi Gereken 5 Şey

Hepimiz arabalarımızın ödemelerine, bakım ve onarımına harcadığımız parayla, araçlarımızla daha iyi bir ilişkimiz olacağını düşünürüz. Ancak arabalarımızın nasıl çalıştıklarını, bakımlarının nasıl yapacağını, onarım maliyetlerini anlamak çoğu zaman sıkıcı ve bunaltıcı olabilir. Tüm parçalar, sıvılar, uyulması gereken kurallar ve ters gidebilecek şeyler, arabaları ve tamirhaneleri bilmek bizi korkutur ama bilinmesi zorunlu olan şeyler de vardır.

Elbette arabanızla ilgili her şeyi bilmenize gerek yok ama bazı temel unsurlara hakim olmalısınız. Bir araba sahibi olarak kendinize daha fazla güvenmenize yardımcı olmak için direksiyona geçmeden önce bilmeniz gereken beş temel şey var:

1. Yıl, marka ve model


Arabanız hakkında bilmeniz gereken ilk şey, üretildiği yıl, arabanın markası ve spesifik modelidir. Bunu araba sahibi bir insan nasıl bilmez, akıl almaz bir şey gibi görünse de bu bilgiyi bilmeyen araç sahibi insan miktarına şaşıracaksınız. Genellikle yıl veya model konusunda yanılıyorlar ve bu da büyük hatalara yol açabiliyor. Aracınızı onarmak ve bakımını yapmak için kullanılan sıvılar, parçalar ve aksesuarların tümü otomobilin yılına, markasına ve modeline bağlıdır. Bu nedenle kesin bilgileri bilmek çok önemlidir. Arabaların tasarımı, yapısı ve modelleri bir yıl içinde önemli ölçüde değişebilir ve arabanız için gerekli parçalar da değişecektir.



2. Araç kimlik numarası (AKN)


Araç Kimlik Numaranız (AKN) aracınızın parmak izidir. Aracınızın üretim tarihini, yerini, markasını, modelini, motor boyutunu vb. tanımlayan 17 basamaklı bir sayıdır. Araç kimlik numarası, kullanım ömrü boyunca araçta kalır ve değişmez. Bu numarayı nerede bulacağınızı bilmeniz gerekir, ancak ezberlemeniz gerekmez. Yine de cüzdanınızda veya telefonunuzda bir yerlere kaydetmeniz faydalı olacaktır. Araç kimlik numarasını bulmanın en kolay yolu, sürücü tarafında aracın dışında durmak ve ön camın ön camla birleştiği köşesine bakmaktır. AKN'niz, mekanik ve sigorta şirketleriyle konuşurken size lazım olabilir. Bir araba satın almak veya onun için parça satın almak istiyorsanız bilgi aramak için AKN'nizi kullanabilirsiniz.

3. Bakım programı


Arabanızın iyi çalışmasını sağlamak için en iyi seçeneğiniz, aracınızın özel bakım programına bağlı kalmaktır. Programınız, yağınızı ne zaman değiştireceğiniz (artık 3.000 mil veya üç ayda bir değil), sıvılarınızı ne zaman kontrol etmeniz ve lastiklerinizi ne zaman döndürmeniz gerektiği gibi şeyleri söyleyecektir. Her otomobilin, otomobilinizin optimum performansını, sağlığını ve ömrünü korumak için izlenmesi gereken kendi bakım programı vardır. Bakım programınız, kullanıcı el kitabınızda veya kullanıcı el kitabınızla birlikte gelen ayrı kitapçıkta yer almaktadır. Gerektiğinde internet üzerinde de bulabilirsiniz. Bakım programı ve takvimini okuyun ve arabanızdaki bazı parçaları veya sıvıları kontrol etmek ve değiştirmek için tavsiyelere kesinlikle uyun.

4. Lastik basıncı


Uygun lastik basıncı, muhtemelen arabalarımızda en çok göz ardı edilen bakım sorunudur. Gösterge panelinde o ışık yandığında, genellikle benzin deposunu doldurmamız gerekene kadar bekleriz. Sonra o zaman geliyor ve hava için herhangi bir değişikliğimiz yok ya da yapmak istemiyoruz. Gerçeği söylemek gerekirse, gaz pompalamaktan nefret ettiğim gibi lastiklerime hava pompalamaktan da nefret ederim, ancak bu ışığı görmezden gelmek yalnızca lastiklerin yıpranıp patlamasına veya lastiklerimizi daha hızlı aşınmasına neden olur. Lastik bakımını ihmal etmek gibi bir kötü alışkanlığı şimdi durdurun çünkü lastiklerimizin ömrünü kısaltabilir ve sizi daha sık lastik satın almaya hatta trafikte kaza yapmanıza zorlayabilir. Lastikler pahalıdır, ancak doğru bir şekilde ilgilenirseniz bazıları sizi 80.000 km den fazla dayanabilir. Öte yandan, lastiklerinizin aşırı basınca maruz kalmadığına emin olun!

5. Gösterge Paneli Işıkları


Gösterge paneli ışıkları yandığında büyük endişe duyabilsek de bunlar arabamızın sağlığına açılan bir penceredir. Bir gösterge paneli ışığı açıldığında her zaman geriliziz çünkü tamircinin sebebinin ne olduğunu söyleyeceğinden korkarız. Zira bir arıza büyük masraflar çıkarabilir. Araç üreticileri arasında farklılık gösterdiğinden, kullanım kılavuzunuz size gösterge paneli ışıklarınızın ne anlama geldiğini söyleyecektir ancak bazı ışıkların ne kadar önemli veya önemsiz olduğunu ifade etmeyebilirler. Pano ışıklarını üç kategoriye ayırıyoruz:
Kırmızı: Hemen yardım alın! Bunlar bazen yolcu güvenliği ile ilgilidir.

Sarı: Bunu mümkün olan en kısa sürede kontrol edin!

Yeşil veya mavi: Devam veya gözden geçir!

Bu önemli bilgileri anlamak, arabanızın kontrolünün sizde olduğunu hissetmek, bir tamirciyle güvenle konuşmak ve arabanızın bakımı için daha iyi seçimler yapmak için ilk adımınızdır. Şimdi bakım kılavuzunuzu alın ve güncel kalın!

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri