Bir Yıl İçinde Kaç Araç Alıp Satabiliriz?

Son yıllarda yapılan yasal düzenlemeler ile kişilerin yıl içinde alıp sattıkları araçları için belirli sınırlamalar getirilmiştir. Bu sınırlamalar nedeniyle bu işlemleri yapacak olan vatandaşların akıllarına bir takım sorular gelmeye başlamıştır. Mesela bunlardan biri:

1. Bir yılda kaç araba satarsam vergi öderim?

Sahip olmadığı bir işletme olmadığı halde araç alım ve satımı ile uğraşan insanların çok sorduğu sorulardan biridir.  Aslında bu konu maliyenin dikkatli incelemesi sonunda gerçekleşebiliyor ve çoğu zaman yargıya taşınabiliyor. Maliyenin gözettiği husus ise otomobil alım satımı yapan kişinin bu işi bir gelir kapısına dönüştürüp dönüştürmemesi. Bunun tespit edilebilmesi için de bir takım kıstasların bulunması şart. 
Bu konu için halk arasında en fazla 3 gibi bir sınırlama var. Yani üç araca kadar alınıp satılabildiği söylentisi yaygın. Ancak maliye ekipleri herhangi bir sayıya bakmaksızın bir kişinin bu işi ticari amaçlar için yaptığını tespit etmişse yine de hakkında vergilendirme ve borçlanma çıkarabiliyor. O yüzden her türlü alım satımda dikkatli olmak ve vergi kaçağı durumuna düşmemek için tüketicilerin sadece ve sadece tüketici sıfatıyla alım satım yapmaları, kar amacı güden ve devamlılık arz eden alım satım işlerinden kaçınmaları gerekmektedir.



K

Vatandaş araç satışına vergiyi hangi durumda ödüyor?

Hürriyet’in örnek verdiği bir olayda, 2015’te bir vatandaş 3 yılda 5 araba alıp satıyor. Maliye de vatandaşı vergi mükellefi olarak belirliyor. Konu yargıya taşınıyor ve alım satım faaliyeti “ticari faaliyet” olarak sayılmıyor. Gerekçe olarak da alım satımlarda devamlılık ve süreklilik olmaması ve kazanç elde etme amacı olmaması gösteriliyor. Kâr amacı güdülerek bu satışlardan kâr edildiği yönünde somut bir tespitin bulunmadığı da ayrıca ekleniyor. Bu konu da oldukça önemli.
Hem araç hem de ev alım satımında Maliye eğer ek bilgilerle işlemin ticari kar amaçlı olduğunu tespit ederse, alım satım gelirini de “ticari kazanç” olarak değerlendirme hakkında sahip. Bu durumda, araba ilanındaki kontak bilgileri ve fiyatlar da maddi delil sayılabiliyor.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri