Start - Stop Sistemi ve Yakit Tasarrufu

Aşağıda anlatılan yeni sistem ile motor araç henüz hareket halindeyken durdurularak yakıt tüketiminin en aza indirilmesi sağlanıyor.

Sisteme göre hafif eğimli yollarda araç kendi hızını kendi alabildiği durumlarda motor otomatik olarak kendini durduruyor. Güvenlik açısından bir tehlike olmaması için de sürücü frene ya da gaza bastığı andan itibaren motor geri çalışmaya başlıyor.



start stop sistemi bosch
Start stop bosch


Motorlar çoğu zaman gereksiz çalışıyor.


Sistemin tasarlanış aşamasında yapılan testlerden elde edilen sonuçlara göre içten yanmalı motorların neredeyse üçte birlik bir oranda gereksiz yere çalışıp yakıt tükettiği ortaya çıktı. Bunun bir diğer anlamı her yolculuk yaptığımızda yolun üçte birinde fazladan yakıt tüketiyoruz. Söz konusu sistemin kullanılması halinde ise sürücüler yakıttan en az yüzde on oranında tasarruf sağlayabilecekler. Sistemle ilgili konuşan Bosch temsilcisi  “Start-stop boşta sürüş fonksiyonu uygun fiyatlı, tüm içten yanmalı motor tipleriyle birleştirilebilen ve yakıt tüketimini ciddi ölçüde azaltabilen bir sistem” ifadelerini kullanıyor.





Yakıttan ciddi oranda tasarruf sağlayan bu sistem hemen hemen tüm taşıtlara uyarlanabilme özelliğine sahip.

Start-stop marşı artan yük ile başa çıkacak ve daha hızlı yeniden çalıştırma süreleri sağlayacak şekilde ayarlanan sistem düşük sayıda ek bileşen gerektiriyor ve dünyadaki hemen her taşıta entegre edilebiliyor. Yakıt tüketiminin azaltılmasıyla CO2 salımlarının da düşürülmesini sağlıyor. İstatistikler, eğer her yeni otomobile boşta sürüş sistemi takılsa ve bunun sonucunda kilometrede salınan CO2 miktarı sadece 10 gram azaltılsaydı, her yıl salınan CO2 miktarının da 30.000 tonun üzerinde azalacağını gösteriyor.


Yakında herkes motoru kapalı gidecek
firma yetkilisi, “Bosch olarak, start-stop boşta sürüş sisteminin de, tıpkı klima gibi yakında otomobillerin genel bir özelliği haline geleceğinden eminiz” diyerek sistemin önemini belirtiyor.




Hali hazırda bazı otomobillerde mevcut bulunan motor sisteminin daha az gelişmiş bir şeklinden faydalanarak, sürücüler ayaklarını gaz pedalından çekince sistem motoru boşa alıyor fakat motor yakıt tüketmeye devam ediyor. Yani azaltıyor ama sıfıra indirmiyor.


Bura anlattığımız sistemde ise taşıtın motorunu tamamen kapatılmakta. Motor boşta olduğunda, taşıt daha uzun mesafeyi alabilmekte.


Yeni geliştirilen ekonomik Bosch start-stop boşta sürüş fonksiyonu, tüm içten yanmalı ve hibrit motorlarla çalışabildiğinden geniş bir uygulama yelpazesine sahip bulunuyor. Sistem, Almanya’da yayınlanan Automobil Produktion dergisinin tarafından organize edilen Dinner for Winners platformunda “En Yenilikçi Teknoloji” unvanını aldı

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri