Triger Kayışı Ne Zaman Değişir?


Otomobillerde en önemli parçalardan biri hiç şüphesiz Triger kayışı. Bu parçanın bir çok görevi vardır: bunlar Egzoz ve emme görevi gören supaplarını hareket ettiren mili çalıştırmak ve kam mili ile krank mili üzerindeki volan dişlisini de birbirine bağlanmasını sağlar.




Triger kayışı önemlidir çünkü arızalanması ya da kopması hem can hem mal güvenliği açısından sizi riske atabilir. Eğer ikinci el bir otomobil alacaksanız bu kayışa daha da bir önem göstermek gerekebilir zira aracın eski sahibi nasıl olsa satacağım düşüncesi ile araçtaki bir çok parçayı doğal olarak da triger kayışını eskidiği halde değiştirmemiş olabilir. Bu kayış aslında çok sağlam malzemelerden imal edilir. ( cam elyaf) ama görevi çok olduğu için yine de çabuk yıpranmaktadır.

değiştirme, zaman, arıza
triger kayışı ne zaman değişmeli
Peki araç sürerken bu kayışın koptuğunu nasıl anlarız. Bu kayış eğer koparsa ani olarak motordan değişik sesler gelmeye başlar ve aracınızın ön tarafından siyah dumanlar çıkabilir. Böyle bir durumla karşılaşacak olursak anında aracı ve motoru durdurmalı ve motorun asgari zarar görmesi sağlanmalıdır. Eğer motor durdurulmazsa supaplar pistonlar tarafından kırılabilirler. Bu da motora ciddi bir bakım yaptırmanızı gerektirebilir.

Uzmanlar Triger kayışının 40 ilâ 60 bin km arasında değiştirilmesi gerektiği görüşündedirler. Ancak triger kayışı değişim zamanı marka ve modele göre farklı araçlarda belirtilen zaman dilimi gözetilmelidir.

Aşağıdaki durumlarda triger kayışının değişimi için beklenmemelidir.

1. Triger kayışının üretici firma tarafından belirlenmiş kullanım ömrü sona ermişe.
2. Triger kayışı üzerinde belirgin çürüme, yarılma, eskime gibi durumlar gözlemleniyorsa.
3. Triger kayışı sesi olması gerektiğinden daha farklı çıkmaya başlamışsa. bu durumda triger kayışı arızası olduğu anlaşılır.
4. Uzman görüşü ile arabanın çekişinin triger kayışı ile bağlantılı olduğu fikri uyanırsa.

En uygunu hiç bir zaman riske girmeyip zamanı dolmadan ve triger kayışı arıza belirtisi göstermeden değişim işlemini yapmaktır.

Triger kayışı ile ilgili az bilinen durumlardan birisi de bu kayışın ayarının doğru bir şekilde yapılmadığı takdirde hem arabanın çekiş gücünü etkileyeceği, hem de triger kayışının daha erken bir zamanda yıpranması ve umulmadık bir zamanda kopması sonucunu doğurabileceğidir. Bu yüzden triger kayışı değişimini mutlaka işinde uzman biri yapmalı, her önüne geleni işe bulaştırmamalıdır.







Bazı otomobillerde triger kayışı yerine zincir kullanıldığı görülür. Bu zincirin değişmemekle beraber uygun aralıklarla bir kaç yılda bir kontrol edilip gerekirse gerginleştirilmesi gerekebilir. Buna da dikkat edilmelidir.

Gelgelelim mali kısmına. Bu kayış otomobiller için çok yüksek fiyatlı parçalar arasında sayılamaz. Ancak montajı emek ve zaman istediği için (ortalama 2-3 saat) işçilik masrafı biraz fazla olabilir. Ancak ucuz yaptıracağım diye ehli olmayan kişilere verirseniz işinizi bu da sizin için ilerde sıkıntı oluşturabilir. Paranıza biraz kıyın ve can ve mal güvenliğinizi riske atmayın derim.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri