AWD Sistemi Nedir? Ne İşe Yarar?

AWD Nedir?

AWD, Türkçe adıyla dört çekerli hareket sistmei, Audi'nin ünlü Quattro ralli arabaları, Mitsubishi Lancer Evo ve Subaru Imprezza gibi efsanelerin vizyonlarını canlandırıyor. Bu özellikteki arabalara meraklı olanlar, bu arabaların yıllar boyunca çakıl ve asfalt üzerinde uçtuğu tonlarca görüntüyü izlemiştir. Görüntüler, izleyiciyi muhteşem bir otomobil gösterisinin etkisi altında bırakıyor. Dışarıda AWD sistemlerine sahip çok sayıda yeni araba var ve hepsi de kapsamlı bir sürüş sağlıyor.




AWD Nasıl Çalışır?

AWD sisteminin nasıl yardımcı olduğunu merak ediyorsanız ilk önce arabaların çekiş ve kavrama açısından nasıl çalıştığını bilmeniz gerekmekte. Günümüzün modern AWD araçlarının çoğu, her bir tekerleğe verilen tork miktarını sürekli ve gerçek zamanlı olarak düzenleyebilir. Örneğin, öndeki sol tekerlek AWD donanımlı bir arabada yol tutuşunu kaybederse, boşa harcanan tork hemen hala çekişe sahip kalan üç tekerleğe yeniden dağıtılır. Böylece araç hareketinde bir enerji kaybı söz konusu olmaz. Bu özellik aynı zamanda bu tip araçlar için mevcut olan kavrama seviyelerini artıracak ve araba daha iyi ve kolaycak kontrol edilebilecektir. Normal bir arabada yani AWD sistemi olmayan bir araçta benzer bir şey olsa, araç kontrol edilemez şekilde agresfif hareket edebilir ve bu durum çekişi bozar ve kazalara sebebiyet verebilir.

Artık AWD sisteminin nasıl yardımcı olduğunu bildiğinize göre, böyle bir sisteme sahip bir arabanız olduğunda hatırlamanız gereken şeylerin kısa bir listesi.

AWD Hakkında Bilmeniz Gerekenler:

AWD otomobillerde lastikler her şeydir. Hiçbir AWD miktarı, aracın kullanım amacına uygun olmayan lastiklerin neden olduğu dengesizliği düzeltmez.
Ayrıca, AWD donanımlı otomobiller lastik boyutlarına karşı oldukça hassastır. Bu nedenle lastiklerinizi büyütmeden önce lütfen lastikçiye danışın.
AWD sistemleri, onları çalıştırmak için kullanılan çeşitli sıvılara büyük ölçüde bağımlı olan karmaşık bir parça yelpazesi kullanır. Pahalı onarımları riske atmak yerine, sıvı değiştirme aralıkları söz konusu olduğunda dikkatli olmak akıllıca olacaktır.
Hiçbir AWD sistemi aynı şekilde inşa edilmemiştir. Bu nedenle, piyasada böyle bir sistemle donatılmış yeni arabalardan birini satın almadan önce uzun bir test sürüşü yapın.
Kişisel bakımınız ne kadar önemliyse, sizin için açlık ve susuzluk ne kadar hayatiyse AWD sistemi için de bakım yaptırmak bu kadar önemlidir. Dayanıklı olacak şekilde üretildiklerinden emin olun, ancak bakımlarından taviz vermeyin. AWD arabalarla yaşamak her zaman normal arabalardan daha pahalı olacaktır. Ne de olsa tüm harikaların bedelini ödemek zorundasın.



AWD sadıkları, bir kere karşıya geçtiğinizde geri dönüşün olmadığını söylüyor. Bu yüzden meyveyi ancak onunla birlikte gelen her şeye hazırsanız ısırın!

Konu ile ilgili görüşlerini paylaşmak, tecrübelerini anlatmak veya soru sormak isteyenler yorum kısmını kullanabilirler.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri