Apple Car ve Android Auto Uygulamaları


Günümüzde bazı otomobillerdeki bilgi-eğlence sistemlerinin Android Auto (AA) ve/veya Apple CarPlay'i (AC) desteklediğini görmekteyiz. Geçtiğimiz birkaç ay içinde, Toyota Corolla ve Honda HR-V gibi kitlesel pazar modellerinin bu özelliği içerecek şekilde güncellendiğini de şahit olduk, ancak halihazırda bazı arabalar zaten onunla birlikte geliyor.

Bu özelliği zaten her iki platformda da kullananlar için, muhtemelen bu konuda gayet memnunlar ve bu yüzden çok fazla şikayete konu olan bir mevzu değil. Ancak, bu teknolojiye yeni sahip olduysanız ve elinizdeki imkanların nasıl kullanılacağını ve aslında bu teknolojinin tam olarak ne olduğunu merak ediyorsanız bu yazı tam size göre.

Android Auto ve Apple CarPlay nedir?


Temelde, AA/AC akıllı telefonunuzdaki mevcut birkaç özelliği alır ve bunları bir arabanın ana ünitesine veya bilgi-eğlence sistemine yansıtır. Bu, yalnızca telefonunuzun ekranında gösterilenleri çoğaltan Miracast gibi başka bir yansıtma biçiminden çok farklıdır.

AA/AC ile, standart bir düzene sahip özel bir ara yüze ve telefon rehberiniz, Google Haritalar, Apple Music, Spotify vb. şeylere hızlı erişim elde edersiniz. Miracast'ın aksine, desteklenen uygulamalar, herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmadan aracınızın ekranında kolayca bulunur.

Ek bir not olarak, bazı sistemler, deneyim AA/AC kadar uyumlu olmasa ve üreticiye bağlı olarak değişebilse de, uyumlu uygulamaları otomobilin ekranına “yansıtan” WebLink ile birlikte gelir.




iOS 7.1 veya daha yeni bir sürümü çalıştıran bir iPhone 5'iniz varsa, Apple CarPlay varsayılan olarak zaten yüklü olarak gelir. Android Auto'ya gelince, Android 10 ve 11'de pişirilir, bu nedenle bu işletim sistemlerini çalıştıran herhangi bir cihaz işinizi görecektir.

Android 10'dan önceki daha eski işletim sistemlerinde çalışan telefonlar için Android Auto'yu ayrıca yüklemeniz gerekecek ve bu maalesef bizim pazarımız için Google Play Store'dan yapılamıyor. Ancak, ilgili Android uygulama paketini (APK) indirebilir ve Android Auto'yu manuel olarak da yükleyebilirsiniz, ancak dosyayı güvenilir kaynaklardan aldığınızdan emin olun.

Apple Car Uygulaması Nasıl Kullanılır?


Sistemlerin çoğu için, AA/AC, kablolu bir USB bağlantısı aracılığıyla arabanızla arabirim oluşturur ve genellikle otomatik olarak başlar veya telefonunuzu prize taktığınızda size bir uyarı verir. Kablosuz bir bağlantı da kurabilirsiniz, ancak önce yapmanız gerekir. sisteminizin destekleyip desteklemediğini kontrol edin.

Aracınız AA/AC'yi destekleyen bir bilgi-eğlence sistemi ile gelmiyorsa, Bermaz Auto'nun seçili Mazda otomobilleri için sunduğu gibi bir güçlendirme çözümü olup olmadığını öğrenmek için üreticiye danışmanız gerekir .

Alternatif olarak, dikkate alınmaya değer AA/AC'li satış sonrası ana üniteler de vardır, ancak bir tane takmanın hala geçerliyse, aracınızın garantisini etkilemeyeceğinden emin olmak isteyeceksiniz. Bu ana üniteler, dokunmatik ekranlarına uyum sağlamak için tipik olarak bir çift DIN yuvası kullanır ve daha pahalı örnekler kablosuz bağlantıyı bile destekler. Ayrıca, tercihen aracınızın mevcut kablolarını eklemeye gerek kalmadan, onu düzgün bir şekilde kurabilecek bir mağaza bulduğunuzdan emin olmak isteyeceksiniz. Bazı ana birimlerin yalnızca Android tabanlı olduğunu, yani işletim sistemini cihazda çalıştırdıklarını ve AA'yı desteklemeyebileceklerini unutmayın.

Tamamen kablosuz olarak da kullanmak isteyebilirsiniz. Bu durumda onu destekleyen bir ana üniteye daha fazla harcamak istemiyorsanız veya mevcut bilgi-eğlence sisteminiz yalnızca kablolu bir bağlantıyı destekliyorsa, Carlinkit gibi bunu sağlayabilen özel USB dongle'ları da vardır. Ancak bunların uyumluluklarını kontrol etmekte fayda olacaktır.

Apple Car Ne İşe Yarar?


AA/AC ile, telefonunuzda zaten aşina olduğunuz birçok özelliği kullanabilirsiniz. Örneğin, Google Haritalar'da adım adım navigasyon alabilir, Spotify'dan müzik çalabilir, en sevdiğiniz podcast'i dinleyebilir ve hatta birini arayabilirsiniz. Her ikisinin de iOS Siri ve Google Asistan gibi kendi dijital asistanları vardır, böylece tetikleyici cümleler (Hey, Siri veya OK, Google) söyleyebilir ve sesinizi kullanarak komutlar verebilirsiniz.

Tüm veriler telefonunuzdan sağlandığından, mevcut trafik durumu gibi gerçek zamanlı bilgilerden yararlanacaksınız. Telefonunuzun zaman zaman uygulamalar, AA/AC ve işletim sistemi için aldığı güncellemeler sayesinde iç mekanınız en yeni özelliklerle taze tutulur.

Çoğu araba ekranı kullanıcı ara yüzünün eskimeyeceğini düşünürsek (sadece beş yıl önceki arabalara bakın), AA/AC aracılığıyla kendi kendini güncelleyen bir kullanıcı ara yüzüne sahip olmak, araç içi eğlencenizin eski ve modası geçmiş hissetmesini önlemede uzun bir yol kat eder.



Bu, servis merkezinde güncellenmesi gereken bazı bilgi-eğlence sistemlerine kıyasla kesinlikle bir avantajdır ve daha fazla işlevsellik için bir LTE modülü gibi yeni donanımın eklenmesini de gerektirebilir. Tabii ki, bazı otomobillerde zaten internete bağlı yerleşik sistemler bulunur ve size bir dizi bağlantılı hizmet ve kablosuz güncellemeler (OTA) sağlar.

Kurulum yapmak için yeterli zamanınız varsa ve bu işlerden birazcık anlıyorsanız bu sizin için iyi olacaktır. Zaten hayatınızın büyük bir kısmı zaten akıllı telefonunuzda olduğundan, kurduklarınızın basit bir bağlantıdan sonra ekranda sunulması sizi çok da zorlamaz.

Daha gelişmiş ve bağlantılı sistemlerin tipik olarak daha pahalı olan premium araçlarda bulunduğunu da belirtelim. AA/AC ile uyumlu bir ana üniteniz veya bilgi-eğlence sisteminiz olduğu sürece, tüm ağır işleri telefon hallederken mevcut özelliklere zaten erişebilirsiniz.

Can alıcı nokta, telefonunuzu bir yuva ile kullanmak, erişilebilirlik kolaylığı açısından sizi yine de sınırlar. Arabanızın ekranından nispeten daha küçük olan bir telefonun ekranındaki daha küçük ekran düğmelerini kullanarak belirli işlevlere erişmeye çalışmak kesinlikle daha zahmetlidir.

AA/AC ile karşılaştırıldığında, özelliklere telefonunuza ulaşmadan basitleştirilmiş bir kullanıcı ara yüzü aracılığıyla aracınızın ekranı (veya sesli aktivasyon) aracılığıyla erişilebilir. Daha büyük ekran düğmeleri aynı zamanda yanlışlıkla yanlış şeye basma ve geri izleme için daha fazla zaman harcamanıza neden olma olasılığını azaltmaya yardımcı olur.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri