Parkinson Hastaları Engelli Aracı Alabilir Mi


Maruz kaldığı engel derecesi % 90 ı aşan engellilerin Özel Tüketim Vergisi Kanununa göre herhangi bir mekanik ilave veya tadilat yapılma şartı olmadan araç alma imkanları vardır. Araç alımında bu durumda ÖTV ödemeleri gibi bir durum yer almamaktadır. 

Parkinson hastaları da özür durumunun tüm vücut açısından engellilik derecesi yüzde doksan ve üzerinde olursa ve budurum Sağlık bakanlığının kabul ettiği sağlık kuruluşlarınca - ki bunlar genelde tam teşekküllü devlet hastaneleridir.- verilecek bir rapor ile belgelendirilirse 1600 cm3 e kadar silindir hacmine sahip  binek otomobiller ÖTV olmadan satın alabilirler. Eğer engelli birey sedye veya tekerlekli sandalye ile taşınması gerekiyorsa ve burum da belgelendirilmiş ise 2800 cm3 motor silindir hacmine kadar olan minibüs tipi olan araçlar yine ÖTV ödemesi yapılmaksızın satın alınabilir. 

Eğer engelli kişi 18 yaşını tamamlamamış ise veya tamamlamış ama zihinsel engeli varsa araç alım işlerini onun adına vasisi tarafından yürütülmelidir.

Araç alımında kişinin vasisi gerekli özellikleri taşıyan araç için istediği markayı seçme hakkına sahiptir. Aracın belirtilen silindir hacmini geçmemesine dikkat edilsin yeter. Ancak lüx sınıfa kaçacak araçların alımında ince elenip sık dokunduğunu ve hakimlerin olayı daha dikkatli araştırdıklarını ve bazen art niyetli kişilerin yaptıkları usulsüzlüklerin ortaya çıkarıldığını da bilmeniz gerekir.




Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri