Geçmişten Günümüze Volkswagen Golf

Türkiyenin önde gelen otomobil haber sitelerinden biri olan www.otodünya.com Dünyaca ünlü otomobil markası Volkswagen in çok tutulan modeli Golf hakkında detaylı bir araştırma gerçekleştirmiş.

Bu yazımızda araştırmadan gözümüze çarpan detaylardan kısaca bahsedelim.

 Volkswagen Golf ilk olarak 1974 yılında üretilmeye başlıyor. Üretildiği yılların en modern otomobillerinden biri olarak sunulan golf önden çekişli olarak Latin Amerika da Caribe ve ABD ile Kanada da ise 1984 yılına kadar Rabbit ismiyle anıldı ve satışları yapıldı.

Göze çarpan modellerden bir tanesi Golf Mk1. Bu model 2, 3 ve 5 kapılı HB modeli ve yine 2 kapılı pick up modelleri ile uzun yıllar üretimi yapılarak nadir model serilerinden biri haline gelmiş.

Vw Golf GTI spor modeli ilk olarak 1975 mart ayında Frankfurt Motor Show'da tanıtılıyor. Yüksüz 810 kg ağırlığı 100 km hıza 9 saniye ulaşması ile spor otomobiller konusunda çığır açan model 15588 CC lik 4 silindirli motoru Bosch K-Jetronic yakıt enjeksiyonu ile beslenmekteydi.

1983 yılına gelindiğinde Golf'ün ikinci nesil modeli sayılan Golf II aynı fuarda eylül ayında tanıtıldı. Golf MK2 olarak bilinen araç hatchback ve 3 ile 5 kapılı seçenekleri ile satışa geçti.

Üç yıl kadar sonra 1986'da Golf GTI 16v tanıtımı yapıldı. 1.8 lik güçlü motoru 137 ve 127 hp seçenekleri ile 16v işaretleri ile birlikte seri üretime başladı.

Aynı yılın Şubat ayında Golf'un ilk 4 çekişli olan modeli Golf Syncro'nun tanıtımı yapıldı.

Yıl oldu 1989 Rally Golf üretildi. Geniş çamurluklar ve dikdörtgen şeklindeki farlar ile dikkat çeken model bu özellikleri ile BMW e30 m3 ve Lancia Delta Integrale modellerini andırıyordu. Aynı yıl üretimi yapılan Golf Limited ise Rally Golf Modeli temeline oturtulan ve toplamda sadece 71 adet üretilen bir GOLF Mk 2 modeli sayılır.


Üçüncü neslin üretime geçmesi 1990 lı yıllarla başlar. Golf III ilk olarak 1991 yılının Kasım ayında tanıtıldı. 1992 yılında Avrupa'da yılın otomobili ödülünü alan model yoğunlukla Kuzey Amerak'da GTI şeklinde satışa başladı.





Golf 4 de aynı şekilde 90 lı yıllarda üretime başladı. 1997 yılına gelindiğinde Avrupa'da geçmiş modellerindeki başarının mutlak etkisi ile en çok satılan araç haline gelen golf bu modeli ile 2004 yılına kadar üretimini gerçekleştirdi. Modern bir araç görünümü ile göze çarpan araç yuvarlak farlar, gövde rengi tamponu ve şık iç mekanı ile dikkat çekmekteydi.

2003 Mayıs ayında yine Frankfurt Motor Show'da Golf 5  tanıtıldı ve hemen akabinde kendi kıtasında satışına başlandı. Yukarıda anlatıldığı gibi ilk neslin isimlerinden olan Rabbit ismi ile satışa sunulan araç tanıtımı için Wolsburg bir hafta ismini Golfsburg olarak değiştirdi.

6. Nesil Golf aynı platform üzerinde ilk defa 2008 yılında tanıtıldı. Paris Otomotiv fuarında tanıtımı yapılan ve çok beğenilen aracın bir yıl sonra Word Car of the year (yılın otomobili) ve Euro NCAP Safest Car of the Year ödüllerini aldığını biliyoruz.

2012 yılına gelindiğinde 7. neslin üretildiğini görüyoruz. Tanıtımın yine paris otomobil fuarında  yapıldığını öğrendiğimiz Golf 7 bir önceki modeline göre daha büyük ancak 100 kg kadar daha hafif üretilmişti. Tasarımında keskin çizgilere yer verildi. Farklı bir iç mekan tasarımı ile ön plana çıkan model yine ödülleri kaptı. Aldığı ödüller: World Car Of The Year ve World Car Awards.







Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri