Kış Lastikleri Nasıl Saklanır?

Almış olduğumuz lastiklerinin ömürlerinin maksimum düzeyde olmasını istiyorsak onları saklarken belirli kurallara dikkat etmemiz gerekiyor.
Uzman sürücüler her bahar aylarında kış lastiklerini çıkarırlar ve yerlerine yaz lastiklerini takarlar.

Ancak bu araçtan çıkarılan kış lastiklerinin gelecek kış için de yüksek performans gerçekleştirmesini istiyorsak aşağıdaki hususlara dikkat etmek gerekiyor. Çünkü bunu yapmak hem bir otomobil ve içindekilerin ve araç dışındakilerin güvenliği hem de ekonomik yönden oldukça önemli. Eğer kış lastiklerini ve keza yaz lastiklerini uygun koşullarda korumayı başarabilirsek bu lastiklerin ömrü on yıla kadar çıkabiliyor.

Lastiği oluşturan maddelerin zaman içinde değişimi ya da yıpranması nedeniyle bir lastik 5. senesini doldurduktan sonra zaten sık sık kontrole tabi tutulmalı. Lastikten maksimum performansı elde etmek için 10 yaş ve üstü lastiklerin, kullanıma elverişli görünseler ve yasal kullanım sürelerini doldurmamış olsalar dahi değiştirilmesi gerekiyor.


kış lastiği
kış lastikleri saklama


LASTİKLERİ KORUMAK İÇİN:





Bir sonraki kışa kadar saklayacağımız yerin, kuru ve doğal havalandırmalı bir özellikte olması lazım.



Kış için saklanan bu lastiklerin güneş ışığından, ultraviyole ve diğer yapay ışıklardan muhafaza edilmesi de dikkat edilmesi gereken bir diğer husus. Lastiklerin bulunduğu ortam sıcaklığının ise 35 derecenin altında olması gerekiyor. Sıcak su boruları veya radyatörlerle direkt temastan korunması da şart.

Eğer kapalı bir alan bulunamıyorsa ve açık havaya mecbur kalmışsak bu durumda brandayla üzerlerinin örtülerek yağmur, dolu ve diğer dış tehditlere karşı da tedbir almalı.

Lastikler janta monte edilmiş ve şişirilmiş halde olmadığı sürece, uzun süre üst üste istiflenmiş olarak saklanmamalı ve başka nesneler altında ezilmesinden kaçınılmalı. Lastiklerin yakınında alev alıcı veya yanıcı maddeler, kıvılcım veya elektrik deşarjına yol açabilecek her türlü materyal olmaması da önemli.

Lastikler, zeminden en az 10 santimetre yükseklikteki raflara, dikey konumda yerleştirilmeli ve biçim bozukluğunun önlenmesi amacıyla, ayda bir kere yerlerinin dönüşümlü olarak değiştirilmelidir.

Kimyasal maddelerden, solventten veya hidrokarbürden, lastiğe zarar verecek metal maddelerden uzakta saklanması da gerekiyor.

 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri