Hava Yastıklarını Nasıl Kullanmalı?

Ülkemizde bir çok sürücü maalesef hava yastığı ve kullanımı hakkında bilgi sahibi sayılmaz.
Dünyaca ünlü otomobil firmaları için bir araç tasarımında en önemli özellik güvenliktir. Çünkü insanların geleceği, malı ve canı söz konusudur. Geliştirilen güvenlik sistemlerinden belki de en önemlilerinden biri hiç şüphesiz hava yastıkları.

Otomobiliniz herhangi bir nesne ile çarpıştığında emniyet kemeri ile birlikte hava yastıkları bir çok kereler insanları ölümden kurtarmıştır. Yukarıda emniyet kemeri dedim çünkü hava yastığı emniyet kemeri kullanımına dayalı olarak imal edilmiştir ve o olmadan etkisini büyük ölçüde yitirecektir. Bu yüzden emniyet kemerini kullanmadığınız zaman hava yastıklarından çok bir şey beklemeyin.

Uzmanlara göre hava yastıkları eğer emniyet kemeriniz takılı değilse fayda yerine zarar verme ihtimalleri de oldukça fazla. Otomobillerde kullanılan hava yastıkları aracınıza önden 25 km hız ve üzeri ile köşe ve yanlarda 30 km ve üzerinde hızlarda meydana gelen çarpışmalar sonucu harekete geçerler.

Hava yastıklarının gereksiz ve uygun olmayan zamanlarda açılmasını önlemek için firmalar sistemin doğru çalışabilmesi için çeşitli elektronik sistemler ile bazı durumlara otomatik olarak bağlanmasını sağlamışlardır. Sistem her kaza anında açılıp insanları savrulmaktan kurtaran bir özellik olarak algılanmamalı.





Hava Yastığı Çalışma Sistemi

Yastığın içinde sıkıştırılmış gaz vardır. Bir çarpışma olduğunda sistem gazı serbest bırakarak çok çok küçük bir zaman diliminde gaz yastığın içine dolarak sizin kafanızı ve vücüdunuzu ön tarafta bulunan herhangi bir şeye çarpmaktan korur.
Ortalama bir hava yastığının kullanım süresi on yıldır. Bu süre dolduğunda güvenliğiniz için yastıkları değiştirmeniz gerekmektedir. Bir de hava yastığının çalışmasını sağlayan pillerin zamanı gelince kontrolünün yapılması ve gerektiğinde değiştirilmesi de önemli.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri